EBI Vught krijgt eigen zittingszaal, zodat extra beveiligde gevangenen minder vaak hoeven te worden vervoerd

Er komt een zittingszaal binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught. Het gaat om een kleine zittingszaal waar onderdelen van strafzaken kunnen plaatsvinden, zodat de gedetineerden minder vaak naar een rechtbank elders hoeven te worden gebracht. De bouw is al gestart en kost zo'n 15 miljoen euro.

Het Parool
Een nieuwe zittingszaal bij de PI Vught moet het vervoer van zware criminelen van en naar de rechtbank terugdringen. Beeld Bart Meesters/ Meesters Multi Media
Een nieuwe zittingszaal bij de PI Vught moet het vervoer van zware criminelen van en naar de rechtbank terugdringen.Beeld Bart Meesters/ Meesters Multi Media

Dat schrijft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Gedetineerden die in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) verblijven hoeven dan minder vaak voor zittingen naar de rechtbank te worden gebracht. Er waren bij de burgemeester van Vught zorgen over de veiligheid van medewerkers en de omgeving tijdens het vervoeren van Ridouan Taghi van en naar de beveiligde rechtbank - ‘de bunker’ - in Osdorp.

De gevangenis in Vught wordt de tweede locatie in Nederland waar berechting en detentie op één plek samenkomen. Ook in het Justitieel Complex Schiphol gebeurt dat.

Onrust

Gedetineerden met een extreem hoog risico op een gewelddadige poging tot bevrijding of liquidatie worden nu voor hun strafzaak naar de rechtbank gebracht in colonnes van gepantserde voertuigen die met hoge snelheden, zwaailichten en sirenes rijden.

Dit zorgt voor ernstige verkeersoverlast en grote veiligheidsrisico’s. De afgelopen jaren leidden dit regelmatig tot grote onrust in Vught. ‘Door recht te spreken binnen de muren van de penitentiaire inrichting in Vught vergroten we de veiligheid voor de samenleving,' aldus Weerwind.

Videoverbinding

Een rechter kan per strafzaak zelf de afweging maken om proformazittingen, verhoren of eventueel inhoudelijke zittingen in de EBI te laten plaatsvinden. Minister Weervind geeft in de brief aan dat moet worden onderzocht of inhoudelijke behandelingen in de rechtszaal op het terrein van de EBI in lijn is met artikel 6 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Hierin is het recht op een eerlijk proces vastgelegd.

Publiek en media kunnen zittingen binnen de gevangenis in Vught bijwonen, maar door de grootte van de zittingszaal is de ruimte wel beperkt. Bij grote belangstelling zullen zittingen daarom ook elders via een videoverbinding te volgen zijn.

Eerder maakte minister Weerwind al bekend dat er in de EBI een videovoorziening komt, zodat de gedetineerde ook digitaal aan hun zitting kunnen deelnemen. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe zittingszaal in gebruik kan worden genomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden