E-bike en elektrische bakfiets zijn populairder geworden bij dieven

Het aantal aangiftes van diefstal van een e-bike steeg in 2020 met 37 procent ten opzichte van 2019. Er werd 18.032 keer aangifte gedaan van e-bikediefstal. Het aantal aangiftes van gestolen elektrische bakfietsen steeg met 24 procent.

Henk van Gelder
Bezoekers testen een elektrische fiets tijdens de 50Plusbeurs in de Jaarbeurs. Beeld ANP
Bezoekers testen een elektrische fiets tijdens de 50Plusbeurs in de Jaarbeurs.Beeld ANP

Dat blijkt uit een analyse van de aangiftecijfers door de Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (Safe). Voorzitter Jeroen Snijders Blok maakt zich zorgen. Hij wijst erop dat er in Nederland steeds meer dure elektrische sportfietsen en bakfietsen worden verkocht. Die fietsen zijn volgens hem zeer aantrekkelijk ‘voor een georganiseerd dievengilde, dat professionele en gewelddadige methodes niet schuwt.’

Vooral in de grote steden en in de grensstreek jagen professionele bendes op dure e-bikes. “Busjes vol e-bikes verdwijnen naar Oost-Europa,” aldus Snijders Blok. In het tweede kwartaal van 2020 was er een flinke dip in het aantal diefstallen. Dat komt waarschijnlijk door het coronavirus. “Maar na de versoepeling van de maatregelen werden de e-bikedieven in het derde kwartaal direct weer actief, wat resulteerde in een stijging in aangiftes van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.”

Terugvinden

Ook de aangiftes van e-bikediefstallen uit garages, boxen en schuurtjes namen toe, van 280 in het eerste kwartaal van 2020 tot 384 in het vierde kwartaal van 2020. De aangiftecijfers vormen het topje van de ijsberg. Het werkelijke aantal fietsdiefstallen is zeker zeven keer hoger. Uit het onderzoek ‘Fietsdiefstal in Nederland’, dat Bureau Beke uit Arnhem in het najaar van 2020 publiceerde, blijkt dat nog slechts 14 procent van de slachtoffers aangifte doet. Dat zijn grotendeels eigenaren van e-bikes. Die zijn vaker verzekerd, en de verzekeraar eist doorgaans een aangifte. Het aantal aangiftes van bakfietsen steeg met een kwart: van 809 in 2019 naar 1000 in 2020.

Uit cijfers blijkt bovendien dat van de fietsen die zijn uitgerust met een track-and-tracesysteem 80 procent wordt teruggevonden. Toch doet Safe een dringende oproep aan private en publieke organisaties én aan fietsers zelf om samen deze criminaliteit te dwarsbomen. In het onderzoek van Beke zegt de helft van het aantal slachtoffers emotionele schade te ondervinden. Soms worden mensen met dure fietsen overvallen. “We zijn bang dat het aantal gevallen van bikejacking zal toenemen,” zei directeur Henk Ferwerda van Bureau Beke eerder tegen De Gelderlander.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden