Dwingend advies: ministers moeten appjes niet meer weggooien maar opslaan

Ministers en andere strategische besluitvormers moeten al hun werkgerelateerde chatberichten structureel en geautomatiseerd laten bewaren. Het berichtenverkeer van sleutelfunctionarissen, die impact hebben op de samenleving, moet vanaf 2024 blijvend worden bewaard.

Jan Hoedeman
Aanleiding voor het advies is het jarenlang handmatig verwijderen van sms’jes door minister-president Mark Rutte op zijn Nokia. Beeld SEM VAN DER WAL/ANP
Aanleiding voor het advies is het jarenlang handmatig verwijderen van sms’jes door minister-president Mark Rutte op zijn Nokia.Beeld SEM VAN DER WAL/ANP

Deze dwingende aanbeveling tot een ‘collectieve norm’ van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) is donderdagochtend op een persconferentie toegelicht door voorzitter Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog en oud-Kamerlid voor GroenLinks. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Binnenlandse Zaken nam het advies in ontvangst van Van Gent.

Aanleiding voor het advies is het jarenlang handmatig verwijderen van sms’jes door minister-president Mark Rutte op zijn oude Nokia, die te weinig opslagruimte had. Rutte zei daarover vorig jaar mei in een Kamerdebat dat hij ‘nooit bewust’ belangrijke zaken had achtergehouden.

Belangrijke overheidsinformatie kwijt

Toch bleek in een Kamerdebat dat een sms’je van Amsterdams burgemeester Femke Halsema op 1 juni 2020 zoek was. Halsema wilde steun van Rutte bij grote problemen tijdens een demonstratie. Rutte was zich van geen kwaad bewust. Naar zijn mening heeft hij gehandeld conform de richtlijn: alle inhoudelijke chatberichten bewaren.

Handmatig selecteren van chatberichten door medewerkers of bestuurders zelf, moet ophouden. Omdat belangrijke overheidsinformatie al lang niet meer exclusief in nota’s, rapporten en e-mails staat, wordt het berichtenverkeer in chats er nu ook bij betrokken. Alleen op die manier kan de Wet open overheid (WOO) en goed beheer van overheidsinformatie functioneren, stelt ACOI: “Dat is ‘géén corvee’ maar een zeer belangrijke kwestie.”

Besluit Raad van State

In 2019 heeft de Raad van State besloten dat dergelijke chatberichten moeten worden bewaard. Whatsappjes en sms’jes op privé en zakelijke telefoons mogen niet worden gewist. Van bewindslieden moeten de chatberichten eeuwig worden bewaard, van de ambtelijke top vijf à tien jaar, zo geeft ACOI als richtlijn.

De nieuwe beheer- en bewaarstrategie moet worden aangejaagd door de minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, en minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf. Niet alleen de landelijke rijksoverheid moet eronder vallen, maar ook de Hoge Colleges van Staat, de zelfstandige bestuursorganen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Waterschappen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden