Nieuws

Dutch Grand Prix in Zandvoort mag doorgaan van de rechter – althans, dit jaar

De grand prix van Zandvoort is vooralsnog niet het strijdtoneel geworden waar milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) een volgend succes heeft gehaald. De rechtbank in Haarlem besloot gistermiddag dat de provinciale vergunning voor het circuit in Zandvoort in stand blijft. Zo komt de organisatie van de Dutch Grand Prix komend weekend niet in gevaar.

Laura van Baars
Een bewoner kijkt vanaf zijn balkon richting Circuit Zandvoort. Van de rechter mag daar komend weekend de Dutch Grand Prix Zandvoort worden verreden. Beeld ANP
Een bewoner kijkt vanaf zijn balkon richting Circuit Zandvoort. Van de rechter mag daar komend weekend de Dutch Grand Prix Zandvoort worden verreden.Beeld ANP

Claims dat de Dutch Grand Prix het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis zou aantasten, werden eerder al afgewezen.

Dat het circuit door een rechterlijk verbod op de race wegens ongeoorloofde stikstofuitstoot anders een faillissement boven het hoofd had ­gehangen, heeft de rechter meegenomen in de belangenafweging.

MOB, dat onder leiding van Johan Vollenbroek in 2019 het Nederlandse Programma Aanpak Stikstof succesvol aanvocht en zo de stikstofcrisis op de agenda zette, stelde dat de vergunning voor de Formule 1-race op een verkeerde berekening van de stikstofuitstoot berust. Of dit klopt, moet de rechtbank in een bodemprocedure uitmaken, maar dat wilde de MOB niet afwachten en spande daarom een kort geding aan.

De voorzieningenrechter durft nu echter een beoordeling niet aan. “Met zo’n beoordeling zou namelijk in ­belangrijke mate worden vooruitgelopen op beantwoording van de vraag wie van de partijen gelijk heeft, terwijl juist de rechter in de bodemprocedure daarvoor nadere advisering (…) nodig acht,” aldus de rechtbank.

‘Mogelijk faillissement’

Hoopgevend, vindt de MOB, is dat ‘alles nog mogelijk is in de hoofdzaak’. “De uitspraak van de rechter gaat enkel over de Formule 1-race van 2021. Of de race ook de volgende jaren gehouden kan worden blijft onzeker”.

Een voorstel van de MOB was om de race desnoods zonder publiek te houden, omdat dit veel stikstofuitstoot zou schelen van de auto’s van bezoekers. “Waarom is niet overwogen om het evenement uit te kleden, net als de Olympische Spelen in Tokio?” vroeg hun jurist. De organisatoren en de provincie vonden dit voorstel ‘onacceptabel’.

In plaats van de verwachte ruim honderdduizend, is het aantal bezoekers vanwege corona teruggebracht tot zeventigduizend per dag. De organisatie verliest hierdoor al een groot deel van de inkomsten.

De rechtbank weegt dit af: “MOB hecht aan het natuurbelang en zet zich in om ecologische schade aan het naastgelegen Natura 2000-gebied te voorkomen. Circuit Zandvoort daarentegen heeft inmiddels de F1 vrijwel volledig georganiseerd en heeft hier fors in geïnvesteerd. Het niet doorgaan van de F1 zou direct leiden tot zeer grote schade en mogelijk faillissement voor Circuit Zandvoort.”

Doodsbedreigingen

De MOB heeft, naar aanleiding van het kort geding, meerdere doodsbedreigingen ontvangen van fans van de Formule 1. Dat zei voorzitter Johan Vollenbroek dinsdagavond in het ­radioprogramma Met het Oog op Morgen.

“Sommige Formule 1-fans gaan gewoon een grens over, dat zijn ­gewoon doodsbedreigingen,” zei Vollenbroek. Volgens de milieudeskundige blijft de actiegroep rustig onder de dreigementen. “Ik ben niet bang, maar ik ben wel waakzaam.”

MOB heeft uitvoerig met de politie gesproken over de berichten. Volgens Vollenbroek is er nog niet formeel aangifte gedaan. Daarover moet nog een besluit worden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden