Nieuws

Duizenden mensen op de Dam, politie veegt deel schoon

Nederland is 2022 ondanks het vuurwerkverbod knallend begonnen. In het hele land was siervuurwerk te zien en met knalvuurwerk werd coronajaar 2021 afgesloten. Niet lang na middernacht veegde de politie een deel van de Dam schoon, waar zich ondanks de coronamaatregelen duizenden mensen hadden verzameld voor de jaarwisseling.

Het Parool
ME op de Dam in Amsterdam.  Beeld ANP
ME op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

De politie veegde het deel van de Dam rondom het Nationaal Monument schoon. Duizenden mensen hadden zich op het plein verzameld. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er rond middernacht rond 3000 tot 4000 mensen op de Dam waren.

Niet lang daarvoor hadden de ondanks de coronamaatregelen op de Dam verzamelde mensen afgeteld tot twaalf uur. Ook werd er vuurwerk afgestoken.

Een half uur tot drie kwartier na middernacht werd het gebied vrijgegeven. Er waren toen al veel minder mensen op de Dam; enkele honderden.

Duizenden feestvierders verzamelden zich in het centrum van Amsterdam rond het Nationaal Monument. Beeld ANP
Duizenden feestvierders verzamelden zich in het centrum van Amsterdam rond het Nationaal Monument.Beeld ANP

Onrust

In aanloop naar de jaarwisseling was het in sommige plaatsen in Nederland onrustig. In het Gelderse Kootwijkerbroek raakte een jongen zwaargewond bij het afsteken van vuurwerk. Hij verloor daarbij zijn hand, bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving in onder meer De Gelderlander.

Brandweer en politie zochten op de plaats van het ongeval naar resten van de hand. Ook een tweede jongen raakte gewond. Hij wordt behandeld voor letsel aan zijn gezicht. Er zou sprake zijn geweest van een explosie. Beide slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

In Lunteren bekogelde een groep jongeren op oudejaarsavond brandweerlieden die waren uitgerukt voor een caravanbrand met vuurwerk, bevestigt de politie. Ook enkele persfotografen zijn bekogeld. Volgens De Gelderlander ging het om een groep van zo’n twintig tot dertig jongeren. Het is niet bekend of er aanhoudingen zijn verricht.

Een groep jongeren in Lunteren heeft op oudejaarsavond brandweerlieden die waren uitgerukt voor een caravanbrand bekogeld met vuurwerk.  Beeld ANP
Een groep jongeren in Lunteren heeft op oudejaarsavond brandweerlieden die waren uitgerukt voor een caravanbrand bekogeld met vuurwerk.Beeld ANP

Friese dorpen risicogebied

In het Friese dorp Kollumerzwaag is de ME bekogeld met vuurwerk. De inzet daar was nodig om de brandweerlieden hun werk te kunnen laten doen. Er is één persoon aangehouden wegens het gooien van vuurwerk naar de ME.

De brandweer en politie waren rond 21.30 uur afgekomen op een grote buitenbrand op de Koarteloane, in het centrum van het dorp. Bij de brand was een grote groep personen aanwezig, vooral jongeren. De hulpverleners werden niet bekogeld, maar de situatie was volgens de woordvoerder dermate dreigend dat de inzet van de ME nodig was. De brand is inmiddels geblust en de ME is weer vertrokken.

In de Friese dorpen Ferwert, Anjum en Marrum is een aantal gebieden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat geldt tot nieuwjaarsochtend 09.45 uur.

Meer dan 15 arrestaties in Dinteloord

Vanwege ongeregeldheden is de ME vrijdagavond ingezet in Dinteloord (Noord-Brabant), meldt de politie. Daarbij zijn meer dan 15 mensen aangehouden.

Volgens de woordvoerster van de politie hielden de aanhoudingen verband met het verstoren van de openbare orde door een groep jongeren. Zij zouden onder meer voor vuurwerkoverlast en vernielingen hebben gezorgd.

In de middag van Oudjaarsdag vond een drama plaats in Haaksbergen toen een 12-jarige jongen overleed door een incident met een klaphamer. Hij raakte gewond en overleed later in het ziekenhuis. Een 11-jarige jongen raakte zwaargewond en werd ook naar het ziekenhuis gebracht. De politie hield een man aan, hij wordt verdacht van dood door schuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden