Update

Duizenden demonstranten in Haagse Zuiderpark voor boerenprotest

Duizenden mensen kwamen zaterdag bijeen in het Haagse Zuiderpark voor het protest van Farmers Defence Force en Samen voor Nederland. Veel mensen droegen omgekeerde Nederlandse vlaggen bij zich en rode boerenzakdoeken en hartjesballonnen. Op het veld stonden twee tractoren bij het podium. Meer trekkers mochten van de gemeente de stad niet in.

Het Parool
Demonstranten verzamelen voor  een actie van Farmers Defence Force (FDF) in het Zuiderpark in Den Haag.  Beeld ANP
Demonstranten verzamelen voor een actie van Farmers Defence Force (FDF) in het Zuiderpark in Den Haag.Beeld ANP

Onder anderen PVV-leider Geert Wilders sprak de betogers toe. Hij riep de demonstranten op vooral te gaan stemmen, woensdag bij de Provinciale Statenverkiezingen. ‘Willen jullie meer of minder Rutte en Kaag,’ vroeg hij de demonstranten, een variant op zijn omstreden Marokkanen-uitspraak.

De actievoerders riepen luidkeels ‘minder’. ‘Dan gaan we dat regelen.’ Wilders noemde stikstof ‘een smoes om de boeren weg te jagen en een land vol te proppen met duizenden woningen voor asielzoekers.’

Rond 11.30 uur kwam er een stoet met een shovel en veertien trucks het park ingereden. Deze voertuigen stonden opgesteld langs het veld waar de demonstranten staan. De chauffeur van de shovel is opgepakt, omdat hij een afzetting van de politie doorbrak.

De sfeer bleef rustig, al vond er even na het middaguur wel een opstootje plaats langs de rand van het veld. Een persoon werd hierbij aangehouden.

Prinsenvlag

Op het veld waren teksten te zien als ‘Lokaal is het nieuwe normaal’, ‘Steun de boer, hoe dan ook’, ‘Stem ze weg’, ‘Zet ze af’ en ‘Liever stront op het land dan geld in de hand’. Ook waren er twee omstreden oranje-wit-blauwe vlaggen te zien. Deze zogenoemde Prinsenvlag werd aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door de NSB ingelijfd en geldt sindsdien als nationalistisch symbool. De vlag wordt vooral door extreemrechtse groeperingen gebruikt.

Farmers Defence Force (FDF) kondigde eerder ‘de grootste demonstratie ooit’ aan en zei te hopen op 100.000 demonstranten. Volgens de gemeente heeft de actiegroep aangegeven dat er 25.000 mensen zouden komen.

De protestactie is volgens FDF niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren, maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen zoals de toeslagenaffaire en de gascrisis in Groningen.

FDF protesteert zaterdag met Samen voor Nederland, een door zichzelf benoemde niet-politieke vrijheidsbeweging. Volgens de actiegroep spreken onder anderen PVV-leider Geert Wilders en Wybren van Haga (BVNL) tijdens de actie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden