Nieuws

Duitsland en België scherpen reisadviezen Noord- en Zuid-Holland aan

Zowel Duitsland als België hebben de reisadviezen voor Noord- en Zuid-Holland woensdag aangescherpt. Vanaf vrijdag geldt bij de Belgen zelfs ‘code rood’.

Tahrim Ramdjan
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat Noord- en Zuid-Holland vanaf vrijdag 16.00 uur de aanduiding ‘code rood’ krijgen. Belgische reizigers, die meer dan twee dagen in een van de twee provincies hebben doorgebracht, moeten zich vanaf dan verplicht laten testen bij terugkomst en twee weken in quarantaine verblijven.

Op de site van het ministerie is zelfs te lezen dat reizen naar de provincies ‘niet toegestaan’ is.

Het Duitse Robert Koch Institut, het equivalent van het RIVM, heeft Noord- en Zuid-Holland vanaf woensdagavond 19.00 uur als ‘risciogebied’ aangemerkt. Reizigers die terugkeren uit deze gebieden worden verzocht zich bij aankomst in Duitsland preventief te laten testen. Ook wordt gevraagd om daarna 14 dagen in quarantaine te gaan. Het advies geldt niet voor reizigers die uit de andere Nederlandse provincies komen

Nederlanders uit Noord-Holland en Zuid-Holland die door Duitsland heen moeten reizen op weg naar een ander land, mogen dat wel doen, mits ze niet overnachten, schrijft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Randstad

De maatregelen die onze buurlanden nemen, zijn onlosmakelijk verbonden met de stijging van het aantal coronagevallen in de randstad. Amsterdam-Amstelland vormt nu de grootste coronabrandhaard, gevolgd door Rotterdam-Rijnmond. De vier veiligheidsregio’s met de grote steden liggen allemaal boven de signaalwaarde van de overheid (7 besmettingen per 100.000 inwoners).

In Amsterdam gaat het om 24,3 besmette personen per 100.000 inwoners; in Rotterdam-Rijnmond ligt dat getal op 20,4. Het aantal ziekenhuis- en ic-opnames blijft vooralsnog stabiel. Dat belet minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) niet om vrijdag mogelijk met nieuwe, regionale maatregelen te komen tijdens de persconferentie die dan wordt gehouden.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander zou overigens 29 september een bezoek brengen aan Duitsland: hij zou daar in Münster het Duits-Nederlandse legerkorps bezoeken, dat zijn zilveren jubileum (25 jaar) dan viert. Eerder dit jaar werd nog een bezoek van de koning aan het land uitgesteld: hij had al in juni naar Duitsland moeten gaan.

De Rijksvoorlichtingsdienst kan woensdagavond nog niet inhoudelijk reageren op vragen over het bezoek van de koning, maar het kan niet anders dan dat het bezoek nu op losse schroeven staat na het advies van het Robert Koch Institut.

Code geel

Vanuit Nederland geldt voor België overigens onverkort code geel (neem veiligheidsrisico’s in acht), code oranje (alleen noodzakelijke reizen) geldt voor hoofdstad Brussel. Voor heel Duitsland geldt ook code geel.

Ten aanzien van andere landen heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag nog het reisadvies aangepast. Dat ging onder meer om delen van Portugal, Tsjechië en Frankrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden