Drukte op Amsterdamse ic’s houdt aan

De nieuwste cijfers over de ziekenhuisbezetting geven geen reden voor optimisme; het blijft heel druk in Amsterdam en de regio.

Het Parool
null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

“Het blijft kraken,” zegt Frank Bloemers, traumachirurg in het Amsterdam UMC en coördinator patiëntspreiding van het Roaz in Noord-Holland en Flevoland. In de ziekenhuizen daar liggen nu 286 covidpatiënten, van wie 130 op de ic.

Die getallen komen vrijwel overeen met de situatie eind vorige week. Toen moesten ziekenhuizen in alle haast uitslaapkamers inrichten om de covidpatiënten maar een plek te geven en werden geplande operaties geschrapt, omdat personeel van de operatiekamers moet bijspringen om covidpatiënten te behandelen. Alleen echt acute operaties op het gebied van hartchirurgie, oncologische behandelingen en traumachirurgie vinden nog doorgang.

Er zijn nog maar weinig verplaatsingen van ic-patiënten naar andere regio’s, omdat het elders ook vol is. Afgelopen maandag werden wel zeven patiënten van covidafdelingen van Amsterdam naar elders in de regio overgebracht. In Hoorn en Alkmaar is het iets minder druk dan in Amsterdam, aldus Bloemers.

Half mei

De nieuwste cijfers zijn in lijn met de prognose van Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg, die verwacht dat half mei een landelijke piek wordt bereikt met ruim 950 ic-patiënten. De versoepelingen die vanaf woensdag gelden doen daar niets aan af. Afgelopen dinsdag lagen er 820 coronapatiënten op de ic’s.

“Ik hoop dat de daling eerder komt dan half mei,” aldus Bloemers. “Zeker bij kleinere ziekenhuizen is het nu problematisch als zich binnen een dag vijf ernstig zieke covidpatiënten melden. Gelukkig was de drukte door Koningsdag te overzien, met wat steekpartijen en gevallen van mishandeling. Maar de vraag is of we over twee weken de gevolgen zien van al die mensen die dinsdag lak hadden aan corona.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden