‘Drugskartels willen Europa aan de crystal meth krijgen’

De politie stuit op steeds meer crystal methlabs in Nederland. Mexicaanse drugskartels proberen de levensgevaarlijke drug in West Europa aan de man te brengen, waarschuwen politiebronnen.

Koen Voskuil
null Beeld AFP
Beeld AFP

Na een inval op een drugsboot in het Brabantse Moerdijk hield de politie vorige maand drie Mexicanen aan. Naar nu blijkt zijn in februari van dit jaar ook al twee Mexicanen opgepakt in een crystal methlab in Wateringen. Eén van die twee komt uit de regio Sinaloa, waar een berucht drugskartel actief is. In de Wateringse loods lag voor een slordige 80 miljoen euro aan de drugs.

Methamfetamine of crystal meth is een verwoestende en verslavende drug die tot nu toe nauwelijks gebruikt wordt in Nederland. Het middel wordt op extreme seksfeesten in de gay scene gebruikt, maar daarbuiten vrijwel niet. Wel daalt de prijs, zegt drugsonderzoeker Ton Nabben. “Een gram deed 150 euro en het laatste jaar nog maar 80 tot 100 euro. Dat duidt op een grotere beschikbaarheid. We zien het ook in Amsterdam: het aantal dealers dat de drugs aanbiedt, stijgt.”

Europese markt

Volgens politiebronnen zijn Mexicaanse drugskartels bewust bezig de markt uit te breiden. “Ze zijn bezig de Europese markt op te gaan met hun crystal meth.” Voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB spreekt van een zorgwekkende situatie. “Ze hebben zich eerst op Oost-Europa gericht. Daar zie je de crystal methzombies rondlopen. Nu proberen ze het in het westen.”

Afgelopen zondag ontmantelde de politie een crystal methlab in Den Haag. Daar werd 25 kilo van de drugs gevonden. Tot nu toe is daar geen link met Mexicanen gebleken.

De politie kijkt vreemd op van de plotselinge aanwezigheid van Mexicanen in crystal methlabs, zegt politiewoordvoerder Robbert Salome. “We vragen ons nog af wat hun rol hier is. Het gebruik en de handel van crystal meth in Nederland is marginaal.”

Gebruik crystal meth in Amsterdam verdubbeld

Het gebruik van crystal meth - dat onder het brede publiek vooral bekend is van de hitserie Breaking Bad - in Amsterdam is verdubbeld, zo bleek maart dit jaar uit onderzoek van rioolwater.

Een verklaring voor de verdubbeling in het methamfetamine-gebruik in Amsterdam heeft hij niet. Maar Ton Nabben, drugsonderzoeker en docent aan het Bonger instituut voor Criminologie (UvA) vindt de stijging niet stuitend. “Een verdubbeling van weinig is nog steeds weinig.”

Het absolute aantal gebruikers van methamfetamine in Amsterdam schat het Trimbos Instituut op zo’n drie- tot vierhonderd gebruikers per dag. “Het is geen drug die ‘lone users’, of clubgangers gebruiken,” aldus Nabben. “Eigenlijk zie je het vooral in de radicale underground gay-scene.”

Dat de drug onder de ‘normale’ recreatieve gebruikers in Amsterdam niet populair is, zou te maken hebben met de bekende risico’s van meth. “Recreatieve gebruikers vinden amfetamine al genoeg. Meth is nog wel even een graadje sterker en verslavender.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden