Drugsafval in het riool steeds groter probleem

Lozingen van drugsafval in oppervlaktewater en het riool vormen een groeiend probleem voor waterschappen. De politie maakte woensdag bekend dat criminelen vermoedelijk steeds vaker op deze manier afvalstoffen lozen.

ANP
Vaten met drugsafval. Beeld ANP
Vaten met drugsafval.Beeld ANP

Het gaat om drugsafval dat vrijkomt bij de productie van synthetische drugs als xtc en speed. Waterschappen moeten deze afvalstoffen uit het water halen. Dat is met drugsafval moeilijk en kostbaar.

“We hebben hier de laatste jaren vaker mee te maken. Het gaat om giftige chemische stoffen zoals aceton,” vertelt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Als zulke stoffen in sloten en beken terechtkomen, gaan vissen en waterplanten dood.

Ook in waterzuiveringsinstallaties kan drugsafval ernstige problemen veroorzaken. “Onze installaties zijn bedoeld voor huishoudelijk en licht industrieel afvalwater. Ze zijn hier niet geschikt voor," legt handhaver Johan Geleijns van het waterschap Brabantse Delta uit. Zo moest een zuiveringsinstallatie in Baarle-Nassau in 2016 en 2017 worden stilgelegd, omdat het water sterk vervuild was door drugsafval.

Bacteriën die voor de zuivering worden gebruikt gingen dood. Het probleem werd pas duidelijk toen bleek dat de zuurgraad veel te laag was.

Meer milieuschade en hogere kosten

Drugsafval dat in vaten wordt gedumpt, wordt vaak wel snel gevonden. “Maar als het in het water wordt gegooid en de verpakking wordt meegenomen, zie je het pas veel later,” zegt Geleijns. “Bijvoorbeeld voordat de vegetatie verkleurt. Maar dan is de bodem ook naar de gallemiezen.” Het gevolg: meer milieuschade en hogere kosten doordat de grond moet worden gesaneerd.

Een aantal waterschappen experimenteert met technische hulpmiddelen om drugsafval sneller op te sporen. Brabantse Delta heeft plannen om samen met waterschap Hollandse Delta een sensor te gaan testen waarmee vervuiling sneller kan worden gevonden. “Maar het belangrijkste is dat het er niet in komt. Als dat door opsporing voorkomen kan worden, is dat beter dan het eruit halen," zegt de woordvoerder van de waterschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden