Drinkwaterbedrijf: 'Douche korter en sproei tuin met regenwater'

Vanwege klimaatverandering moeten we zuiniger omgaan met drinkwater. Dus: minder lang douchen en de tuin sproeien vanuit een regenton. Met die waarschuwing komt het grootste drinkwaterbedrijf van het land na de droogte van vorige zomer.

Rick Aalbers en Bart van Zoelen
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Vorig jaar gebruikten klanten van drinkwaterbedrijf Vitens bijna 10 procent meer water dan in 2014. "Afgelopen zomer zaten we acht weken op 130 tot 140 procent van het normale verbruik," zegt directeur Jelle Hannema. "Toen het ging regenen, daalde het direct weer naar normaal niveau."

Dat water moet dus wel gebruikt zijn voor het sproeien van tuinen en akkers, concludeert Vitens. En dat net op het moment dat vanwege de droogte nauwelijks nieuw water werd aangevoerd via regen en de rivieren.

Zuinig op ons water
Voor de portemonnee maakt het weinig uit, want 1000 liter water kost net iets meer dan 1 euro. "Maar drinkwater is een hoogwaardig product en eigenlijk is het gek daarmee de planten te besproeien. Water uit een regenton is daar prima voor."

Het waterbedrijf uit het oosten van het land wil dat mensen bewuster omgaan met water. Het begint de campagne Zuinig op ons water, met tips en trucs om water te besparen.

Slechts één op de drie tuinbezitters gebruikt een regenton, blijkt uit onderzoek onder ruim 2200 mensen. Gemiddeld staan Nederlanders vijf keer per week gemiddeld 8,3 minuten onder de douche. "Wordt dit vijf minuten, dan bespaar je 25 liter per keer," zegt Hannema.

Waterleidingduinen
Als we zo doorgaan gebruiken we in 2050 30 procent meer water dan vijf jaar geleden. "Dan moeten we meer water winnen op meer locaties. We onttrekken dan ook meer grondwater. Dat is in strijd met andere belangen."

Rond Amsterdam zorgde de droogte vorig jaar niet voor problemen. Zowel in de Lek - vanwaar water naar de Amsterdamse Waterleiding­duinen gaat - als de Bethunepolder bij Maarssen was water genoeg "Er zijn grote verschillen per regio," zegt een woordvoerder van Waternet. "Wij hadden geen leveringsproblemen, we hebben zelfs andere regio's geholpen."

Anders dan in het oosten en het zuiden van land zijn hier vorig jaar zomer ook geen verboden uitgevaardigd om sportvelden of akkers te besproeien. Wel kwam er het verzoek daarvoor geen slootwater te gebruiken. Maar ook Waternet geeft graag de boodschap af dat we bewust moeten omgaan met drinkwater.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden