Update

Dringend mondkapjesadvies buiten lessen op middelbare school

Middelbare scholieren en hun docenten krijgen het ‘dringende advies’ om vanaf maandag mondkapjes te dragen in de gang en tijdens pauzes. Ook tijdens praktijklessen op het vmbo en praktijkscholen, waarbij het afstand houden niet lukt, worden mondkapjes aangeraden.

Ellen van Gaalen en Hanneke Keultjes en Laura Obdeijn
Leerlingen van het Mendel College in Haarlem dragen een mondkapje op de eerste schooldag.  Beeld ANP
Leerlingen van het Mendel College in Haarlem dragen een mondkapje op de eerste schooldag.Beeld ANP

Dat hebben de onderwijsministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven donderdag besloten, na overleg met het onderwijsveld. Als scholen de mondkapjes willen verplichten, kunnen ze dat met de medezeggenschapsraad alsnog beslissen.

Op middelbare scholen moeten leerlingen alleen 1,5 meter afstand houden tot de docenten. De mondkapjes worden geadviseerd op plekken waar het lastig is die afstand te bewaren, zoals tijdens de pauzes, op de gangen en bij praktijklessen. In de klas mogen de kapjes weer af.

Voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso) moeten scholen en de mr’en gezamenlijk bepalen welke leerlingen een mondkapje kunnen dragen. Volgens de onderwijsministers is het ‘niet realistisch’ dat alle leerlingen met een zorgbehoefte een kapje kunnen dragen. Soms zijn ze bijvoorbeeld sterk afhankelijk van hun gezichtsuitdrukking.

De onderwijsministers benadrukken dat het advies ‘een aanvulling is op de basisregels en geen vervanging daarvan’.

Oplopende besmettingen

Het advies hing al de hele dag in de lucht. Donderdagochtend was er een overleg tussen de ministers en onderwijspartijen. De VO-raad was eerder tegenstander van mondkapjes, maar is van mening veranderd. De middelbare scholen zien het aantal coronabesmettingen onder leerlingen en docenten oplopen en willen er alles aan doen om open te kunnen blijven. Omdat steeds meer scholen zelf al een mondkapjesplicht invoeren, wilde de VO-raad een landelijk advies.

Ook scholierencomité LAKS snapt de overwegingen. “We zijn wel blij dat het niet in de klassen zelf geldt, want dat vinden we nadelig voor de omgang in het lokaal. Daar blijven we ook op hameren. Maar als dit het offer is dat wij als scholieren moeten brengen, dan doen we dat,” reageert voorzitter Nienke Luijckx.

Amsterdamse scholen

In Amsterdam voerden onder meer het Amsterdams Lyceum en het Hervormd Lyceum Zuid al eerder een mondkapjesplicht in, maar nu gaan ook alle andere middelbare scholen mee in het advies. “De scholen openhouden is ons primaire doel, dus als iets daarbij kan helpen dan doen we dat,” zegt Rob Oudkerk, voorzitter van OSVO, de vereniging voor Amsterdamse schoolbesturen.

Hoe dat in de praktijk gaat, daar wordt nu over nagedacht, zegt Oudkerk, maar scholen zouden het kunnen invoeren als huisregel. “Zoals dat je bijvoorbeeld geen pet op mag of niet mag eten in de les. Liever niet handhaven, maar de leerlingen aanspreken op hun volwassenheid.”

Ook als het geen landelijk advies was geweest, waren Amsterdamse scholen overgestapt op het dragen van mondkapjes vanwege het grote aantal besmettingen. “We merkten dat er behoefte is aan uniformiteit, dat leidt tot meer rust.”

Tijdelijke sluiting

In radioprogramma Dit is de Dag pleitte Ginny Mooy, lid van het Redteam waarin experts zijn vertegenwoordigd, voor een tijdelijke sluiting van de middelbare scholen. Er zijn plekken waar wat clusters zijn uitgebroken. Zo sluit een school in Soest de hele bovenbouw tijdelijk en gaat een Amsterdamse school een week voor de herfstvakantie al over op online onderwijs. Ze hopen daarmee het virus weg te krijgen en na de vakantie weer te kunnen beginnen.

Volgens het Redteam hebben scholen extra tijd nodig om goede plannen te maken. Nu kampen ze met veel uitval van docenten en leerlingen die met verkoudheidsklachten thuiszitten.

Kinderarts Károly Illy, lid van het OMT, zegt tegen Dit is de Dag dat scholen maatregelen moeten treffen, zoals mondkapjes. Het OMT-lid vindt dat de leerlingen ook beter op de onderlinge afstand moeten letten. Het moet geen ‘vrijheid blijheid’ zijn, zei hij.

Meerdere middelbare scholen voerden eerder al een mondkapjesplicht in. Zo moeten onder meer leerlingen en medewerkers op het Amsterdams Lyceum en het Mendel College in Haarlem mondkapjes dragen als ze door de gangen lopen. Als ze in de les zitten, mag het mondkapje af.

Hoofdregel

Woensdag werd bekend dat het kabinet wil dat Nederlanders in het hele land vanaf nu een mondkapje gaan dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, horeca, musea en stations. Het is een ‘dringend advies’.

Rutte liet woensdag weten dat de hoofdregel over het mondkapjesgebruik is: “Zet binnen een mond- en neusmasker op. In het café, restaurant, de winkel, een overheidsgebouw, parkeergarage, station. Als u gaat zitten, kunt u het afzetten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden