Dringend advies: maak kleine groepjes op basisscholen

Het ministerie van Onderwijs geeft basisscholen het ‘dringende advies’ klassen in vaste kleine groepjes te verdelen als ze volgende week weer openen.

Het Parool
Basisschool De Krijtmolen in Amsterdam-Noord. Beeld Nosh Neneh
Basisschool De Krijtmolen in Amsterdam-Noord.Beeld Nosh Neneh

Met kleine groepjes hoopt het ministerie te voorkomen dat hele klassen te snel naar huis worden gestuurd als een leerling besmet raakt met het coronavirus.

Voor groep 4, 5 en 6 raadt het ministerie aan te werken met groepjes van vijf kinderen. Voor groep 7 of 8 is het advies om leerlingen in kleinere groepen of koppels te laten samenwerken.

Geen dwang

Van dwang is geen sprake. Leerlingen hoeven onderling niet verplicht afstand van elkaar te houden.

Onderwijsminister Arie Slob benadrukt nog eens dat de risico’s ‘beperkt’ zijn. Hij noemt het ‘heel belangrijk dat kinderen weer naar school kunnen om goed les te krijgen’.

“Ik realiseer me dat dit best wat organisatie vraagt van de school. Wij zullen ze daar zoveel mogelijk bij ondersteunen,” aldus Slob.

De basisscholen krijgen verder het ‘dringende advies’ om leerlingen uit groep 7 en 8 buiten de gang een mondkapje te laten dragen als ze geen afstand kunnen houden tot kinderen uit andere klassen. ,,Waar mogelijk worden in de school looproutes met eenrichtingsverkeer gemaakt’’, voegt het ministerie eraan toe. Kinderen mogen alleen met hun eigen klas buitenspelen.

Leerkrachten die lesgeven aan de hoogste groepen kunnen er zelf voor kiezen een mondkapje of zogeheten gezichtsmasker te dragen. Een verplichting komt er ook op dit punt niet.

Quarantaine

Een belangrijk punt dat al bekend was is dat leerlingen en medewerkers die in contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt, zeker vijf dagen in quarantaine moeten. Ze kunnen zich vervolgens laten testen óf nog vijf dagen thuisblijven. “Scholen geven in die periode zoveel mogelijk onderwijs op afstand,” aldus het ministerie.

Slob wil niet dat basisscholen aan halve klassen lesgeven

Het is niet de bedoeling dat basisscholen alleen aan halve klassen fysiek lesgeven, als ze vanaf volgende week weer opengaan. Verschillende scholen maken zich zorgen of het heropenen wel veilig is en overwegen het opsplitsen van klassen. De demissionair onderwijsminister Arie Slob benadrukt dat ‘alle scholen voor alle leerlingen’ open moeten.

Scholen kunnen er toch voor kiezen aan halve klassen les te geven als er te weinig leraren beschikbaar zijn. Anders kan ‘de continuïteit van het onderwijs’ in gevaar komen, zegt Slob.

Ook is het nadrukkelijk het idee dat echt alle scholen opengaan, tenzij de GGD besluit dat een school dicht moet of als er te weinig leraren zijn. Als scholen toch niet open willen, dan komt de Inspectie langs. “Dat begint altijd met een gesprek,” zegt een woordvoerder van het ministerie. Slob wilde niet uitweiden over welke stappen verder mogelijk zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden