Dringend advies kabinet: ontvang maximaal zes gasten thuis

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent corona in Nederland.Beeld ANP

Verjaardagen en andere feestjes thuis mogen nog maar met maximaal zes gasten worden gevierd. Het kabinet adviseert iedereen ‘dringend’ zich aan die regel te houden. Ook onderzoekt het kabinet nog steeds of mensen kunnen worden verplicht na besmetting in quarantaine te gaan.

Volgens premier Mark Rutte gaat het de verkeerde kant op met de corona-epidemie. “Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt toe. Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af.”

Het kabinet wil voorkomen dat het net als afgelopen voorjaar weer ingrijpende maatregelen moet nemen, zoals sluiting van de horeca, om verspreiding van het virus tegen te gaan. “Als dit niet werkt, moet we echt verder kijken,” waarschuwt hij.

Het aantal besmettingen neemt vooral toe in de privésfeer, op feestjes en bruiloften. Reden waarom het kabinet de teugels aantrekt. Reden waarom het kabinet wil dat er thuis nog maar maximaal zes gasten komen, kinderen onder de 12 jaar uitgezonderd. “Maar alleen als je woonkamer groot genoeg is om iedereen op anderhalve meter afstand te laten zitten.” Kan dat niet, dan is ook zes gasten al te veel.

Zaaltje

Behalve dat feestjes thuis aan banden worden gelegd, wordt iedereen gevraagd zo veel mogelijk feestjes in een zaaltje te vieren. Rutte: “Daar kunnen mensen op anderhalve meter van elkaar zitten. Horeca-ondernemers moeten daar ook op toezien en daar wordt op gehandhaafd. Maar ook daar: iedereen een vaste zitplaats en geen fysiek contact. Dus geen polonaise, niet van plek veranderen tussen gangen en feliciteren op afstand.”

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) blijft het kabinet zoeken naar mogelijkheden om mensen te verplichten in quarantaine te gaan na besmetting. Nu wordt dat alleen dringend geadviseerd. Wel hoeft die quarantaine niet meer 14 dagen te duren. Tien dagen is genoeg, aldus het Outbreak Management Team (OMT).

De Jonge: “We horen nu soms dat er 50 mensen op feestjes zijn geweest.” Dat maakt het volgens hem onbegonnen werk om mensen tijdig te waarschuwen die daar allemaal aanwezig waren wanneer iemand positief getest wordt. “Dan zijn sommigen alweer op een volgend feestje geweest.”

Thuis werken

Volgens Rutte geven ‘de cijfers geen aanleiding’ om de volgens hem ‘meest effectieve maatregel’ te versoepelen: thuis werken. “Daarom blijft ook na 1 september het advies: werk zo veel mogelijk thuis.”

Later dinsdagavond zal de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema extra maatregelen nemen voor haar stad. Dat is volgens Rutte nodig omdat in de hoofdstad het aantal besmettingen hoog is. Het kabinet wil een nieuwe grote corona-uitbraak zo veel mogelijk regionaal bestrijden. Reden waarom burgemeesters meer armslag krijgen om strengere maatregelen te nemen dan landelijk. In Amsterdam en Rotterdam geldt bijvoorbeeld al een mondkapjesplicht in sommige gebieden.

Rutte: “De boodschap is: we hebben tussen maart en juni laten zien het virus eronder te kunnen krijgen met elkaar. Nu moeten we laten zien dat we het virus met elkaar onder controle kunnen houden.” Daarbij moeten we volgens hem niet hopen dat er snel weer grote evenementen als popconcerten kunnen worden gehouden. Die kans is volgens hem heel klein gezien het aantal nieuwe besmettingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden