Drie doden en een miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

In de afgelopen twee jaar zijn drie doden gemeld en een miskraam door een listeriabesmetting in vleeswaren van leverancier Offerman.

Het Parool
Vleeswaren in de schappen van een Jumbo Beeld Videostill
Vleeswaren in de schappen van een JumboBeeld Videostill

Dat meldt het RIVM. De drie overleden mensen hadden een hoge leeftijd. Twintig mensen raakten besmet met de bacterie via de vleeswaren.

Jumbo roept alle vleeswaren van Offerman die mogelijk besmet zijn met de bacterie terug. Alles wat nog in de winkel ligt is veilig om te consumeren, aldus de winkelketen. Eerder maakte de supermarktketen bekend 130 soorten vleeswaren uit de schappen te halen. Jumbo kan nog niet zeggen wanneer het vleeswarenassortiment weer volledig is aangevuld. De betreffende fabriek van Offerman is voorlopig gesloten.

Offerman leverde de mogelijk besmette vleeswaren volgens een verklaring op de eigen website ook aan Aldi, groothandel Bidfood, Sligro en Versunie. Ook Aldi en Sligro hebben inmiddels een aantal producten teruggeroepen. Hier gaat het echter maar om vier soorten vleeswaren. “Vleeswaren die nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren,” zegt Aldi in een verklaring.

Eerder problemen

Andere fabrieken van Offerman nemen de productie over. Volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ging het al eerder mis bij Offerman. De huidige zaak kwam aan het licht door een nieuwe opsporingstechniek, meldt het RIVM. “Het RIVM zag een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Daarna heeft het RIVM contact opgenomen met de NVWA om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna vervolgonderzoek is ingezet door de NVWA. Op dit moment is het zo goed als zeker dat de bron hiermee gevonden is.”

Volgens een woordvoerder zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het vleeswarenbedrijf. “We hadden al de indruk dat de zaken daar niet goed op orde waren.” Offerman zou zijn opgedragen om aanvullende hygiënemaatregelen te treffen, “maar dat heeft niet genoeg geholpen.”

Voedselinfectie

De listeriabacterie kan voedselinfectie veroorzaken. De kans op besmetting is volgens het Voedingscentrum klein, maar de gevolgen kunnen vooral voor risicogroepen als baby’s, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem ernstig zijn. Hersenvliesontsteking en sepsis ofwel bloedvergiftiging kunnen het gevolg van de besmetting zijn. Zwangere vrouwen hebben meer kans op een miskraam. Jaarlijks worden ongeveer tachtig gevallen van besmetting gemeld bij het RIVM.

Besmetting ontstaat met name bij het eten van rauwe ingrediënten die al besmet zijn, bijvoorbeeld zachte kazen van ongepasteuriseerde melk en filet americain. Ook kan ‘kruisbesmetting’ voorkomen, door onder meer het wassen van sla met besmet water. Listeriabesmetting kan eventueel met medicijnen worden aangepakt.

Klanten van Jumbo en Aldi die de vleeswaren terugbrengen naar de winkel krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Wie de vleeswaren al heeft gegeten en zich niet lekker voelt, kan zich het beste melden bij de huisarts.

Beurshandel stilgelegd

De handel in het aandeel van de Belgische vleeswarenspecialist Ter Beke, het moederbedrijf van het Nederlandse Offerman, is vrijdag op de beurs van Brussel stilgelegd. Voor de opschorting van de handel stond het aandeel bijna 9 procent lager. Een woordvoerder van Euronext Brussel kon geen nadere details geven. Ook is bij de beursuitbater niet bekend of het vleeswarenbedrijf met een verklaring komt. Een woordvoerster van het in Lievegem gevestigde Ter Beke kon niet direct op de besmettingszaak reageren.

Reactie branchevereniging supermarkten

De branchevereniging voor supermarkten CBL laat weten geschrokken te zijn door de kwestie. “Dit is een heel grote terugroepactie,” stelt een woordvoerder. De belangenbehartiger van Nederlandse supermarkten verwacht dat de kwestie onder de leden voor verhoogde aandacht voor de beheersing van listeria zorgt. “Als blijkt dat het nodig is, zullen protocollen worden aangepast.”

Strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie bekijkt of Offerman mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd. Als dat zo is, zou er eventueel een strafrechtelijk onderzoek kunnen komen, aldus een woordvoerder vrijdag. Volgens de woordvoerder is het gebruikelijk dat het OM ‘meekijkt’ met de onderzoeken naar de besmetting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden