Plus

Dreigbrieven aan bouwers van windmolens

Vanwege een dreigbrief trekt een ondernemer zich terug uit een windmolenproject. Net als vorige week.

De geplande bouw van windmolens in Groningen en Drenthe zorgt al langere tijd voor spanningen. Een jaar geleden hingen her en der posters met daarop politici afgebeeld in nazi-uniformen. Beeld ANP

Voor de tweede keer in korte tijd is een bedrijf dat meewerkt aan de bouw van windmolenparken in het noorden van het land slachtoffer van bedreigingen. Het gaat om een ondernemer uit de gemeente Oldambt. Woensdag ontving hij een brief met daarin de eis dat hij zich terugtrekt uit een groot windmolenproject. De ondernemer voelt zich dusdanig bedreigd dat hij hier gehoor aan geeft.

De politie neemt de zaak hoog op, zegt een woordvoerder. "Dit is ontwrichtend en buitengewoon ernstig. Het is ondermijnende criminaliteit." De politie heeft een groot team op de zaak gezet.

In de dreigbrief staat dat het betreffende bedrijf 'actief bezig' is met de bouw van windturbines langs de weg N33. En: "U krijgt 48 uur om uw onderneming veilig te stellen. Als u niet tot actie overgaat kunt u het geld wat u, over onze rug, daar verdient uitgeven aan beveiliging van u en uw onderneming."

Spanningen
De geplande bouw van windmolens in Groningen en Drenthe zorgt al langere tijd voor spanningen. Een jaar geleden hingen her en der posters met daarop politici afgebeeld in nazi-uniformen. Slachtoffers hiervan waren onder andere een burgemeester, een gedeputeerde van de provincie Drenthe en een PvdA-Kamerlid.

Vorige week ontving een wegenbouwer uit Nieuw-Buinen een dreigbrief vanwege de bouw van windmolenpark De Drentse Monden en Oostermoer. Daarin staat: "Dat wat U in twintig jaar heeft opgebouwd, gaan wij zorgvuldig afbreken en daar nemen wij alle tijd voor. Als u uw onderneming voort wilt zetten, stopt u de werkzaamheden voor windboeren en dat binnen één week."

Vijftien tips
De ondernemer besloot zijn werkzaamheden per direct te staken. Tegen de NOS zegt hij: "Voor mij is vanuit emotioneel en financieel oogpunt de grens bereikt." Rond dezelfde tijd ontvingen ook Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen een dreigbrief.

Dinsdag besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de bedreiging. Dat resulteerde in vijftien tips. "Er zijn namen van mogelijke daders genoemd," zegt de woordvoerder van de politie, "maar er is meer onderzoek nodig."

Premier Mark Rutte zei vorige week dat ook hij de bedreigingen onacceptabel vindt. "Ik schrik hier zeer van. Mensen moeten zich beschermd voelen."

48

In de brief staat dat het bedrijf ‘actief bezig’ is met de windturbines langs de N33. ‘U krijgt 48 uur om uw onderneming veilig te stellen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden