Drankfabrikant gaat ontsmettende handalcohol maken

Van jenever naar desinfecteringsmiddel. Avandis, dat onder meer jenever en likeur voor Lucas Bols stookt en bottelt, gaat komende week in recordtempo honderdduizend liter handalcohol maken voor ziekenhuizen en verpleeginstellingen.

Herman Stil
Van drank naar handalcohol. Bols gaat desinfecterende gel maken. Beeld
Van drank naar handalcohol. Bols gaat desinfecterende gel maken.

Avandis, twintig jaar geleden opgericht door het Amsterdamse Lucas Bols en distilleerders De Kuyper en Herman Jansen (onder meer Berenburg), werd daarvoor benaderd door een arts uit Nijmegen.

“Er is in ziekenhuizen een enorm tekort aan allerlei beschermingsmiddelen,” zegt Sander Molkenboer van Avandis. “Wij hebben ervaring met alcoholische producten, maar dan om te consumeren. Handalcohol is een betrekkelijk simpel product, maar het was wel eventjes uitzoeken hoe we dat moesten doen met een middel dat je op de huid smeert.”

Alcohol

In de keuken van het bedrijf is de juiste samenstelling uitgezocht. “We hebben met deskundigen van het ministerie van VWS en een aantal apothekers de beste oplossing gezocht. Het bestaat uit 70 procent pure alcohol, glycerine en een aantal andere ingrediënten, zodat je het op de huid kunt smeren. En het is natuurlijk van groot belang dat het zuiver is. Het bleek wonderwel goed in onze productiemethodes te passen.”

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de flessen merkloos naar de ziekenhuizen zouden gaan. “Maar dat doe je met sterke drank ook niet. We hebben er nu Sarphati Handalcohol van gemaakt, naar Samuel Sarphati, die in de negentiende eeuw heel veel heeft betekend voor de medische zorg.”

Gelegenheidsinitiatief

Avandis en transporteur Nedcargo leveren de flessen tegen kostprijs aan ziekenhuizen en zorginstellingen. “Dit is een gelegenheidsinitiatief. Wij hoeven er niets aan te verdienen.” De reguliere sterke-drankproductie zal er niet onder lijden. “We hebben vanwege de afgenomen vraag toch al meer ruimte op onze productielijnen, maar we hebben ook capaciteit toegevoegd.”

Sarphati handgel wordt geen blijvertje, bezweert hij. “We blijven het produceren zolang het nodig is, maar we hopen op een gegeven moment toch weer op de reguliere productie terug te vallen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden