Plus

Doorpraten, zegt informateur Hamer, tot de logische coalitie er wél is

Informateur Mariëtte Hamer praat aanstaande maandag verder met premier Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag over de vorming van een nieuw kabinet. Hamer ziet op dit moment nog geen ‘logische coalitie’ van partijen.

Hanneke Keultjes en Peter Winterman
Informateur Mariette Hamer gaf vrijdag een toelichting over het informatieproces. Beeld ANP
Informateur Mariette Hamer gaf vrijdag een toelichting over het informatieproces.Beeld ANP

Hamer heeft nog een week de tijd om haar eindverslag aan te bieden aan de Tweede Kamer. Dan moet duidelijk worden welke partijen gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.

“Ik ben van plan om mijn derde oog aan te zetten,” zegt Hamer vrijdagmiddag tijdens een persconferentie op het Binnenhof. “Volgende week wil ik nog een aantal verdiepende gesprekken gaan voeren op basis van de gesprekken die ik deze week heb gevoerd.”

De informateur ziet nog geen ‘logische’ coalitie. “Ik zie dat er niet automatisch partijen zijn – soms heb je dat weleens in een kabinetsformatie – waarvan je zegt: het is volstrekt logisch dat het deze vier zijn. Of vijf, of zes, of drie. Dat heb ik nog niet gemerkt.”

Over de door D66 gewenste ‘Kaag-coalitie’ – met VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks – liet Hamer zich niet uit.

Maatschappelijk middenveld

Hamer, die sinds 2014 voorzitter is van de Sociaal-Economische Raad (SER) moest zich verweren tegen de kritiek dat zij te veel gesprekken voert met partijen uit het maatschappelijk middenveld. Zo kwamen afgelopen week een trits ouderenorganisaties, natuurclubs en techneuten bij de informateur op de koffie.

“Mij is gevraagd herstel- en transitiebeleid te maken. Daarvoor moet ik veel adviezen en rapporten tot mij nemen. Nederland is het afgelopen jaar een beetje omgevallen. Nu moet het weer opkrabbelen. En we moeten voorkomen dat het nog een keer zo duikelt,” aldus Hamer.

Of een nieuw kabinet voor de zomer haalbaar is, kan Hamer nu nog niet zeggen. “Dat zou fantastisch zijn. Maar dat is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de partijen zelf. Haastige spoed is zelden goed, zeggen ze ook.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden