Donateurs aan politieke partijen: een kleurrijke club

Beroepspokeraar Martijn Gerrits kan het missen. De tienduizend euro die hij vorig jaar overmaakte aan Forum voor Democratie is een peulenschil voor de professionele kaartspeler. Normaal is zo’n bedrag goed voor een handvol fiches die op toernooien door zijn vingers gaan.

Beeld Guus Schoonewille

Gerrits is één van de tientallen particuliere Nederlanders die – al dan niet vanuit hun woonadres in het buitenland – politieke partijen financieren. Naast een slok subsidie is het namelijk toegestaan om zulke giften te doneren. Alle bedragen hoger dan 4500 euro worden daarbij openbaar gemaakt, deze week ook weer via het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat levert een kleurrijk pallet aan suikerooms op. Zo kreeg de VVD een aardigheidje van 15.000 euro van Ernst en Richard Nijkerk. De broers zijn volgens Quote goed voor circa 155 miljoen euro, sinds ze hun bedrijf in ICT-dienstverlening Vosko hebben verkocht. Het geld werd overgemaakt vanuit Singapore, waar Richard woont, en Wassenaar, waar Ernst zijn huis heeft staan.

D66 heeft in beurshandelaar Rob Defares een fijne suikeroom: hij stelde vorig jaar 25.000 euro ter beschikking. Een schijntje voor de oprichter van handelshuis IMC, die goed zou zijn voor een vermogen van meer dan een miljard. Helemaal vreemd is de investering in D66 niet: Defares toonde zich met de oprichting van weekendscholen al maatschappelijk betrokken.

Erfenis

Een heel ander type gift kreeg GroenLinks: dat ontving 166.000 euro uit de erfenis van de vorig jaar overleden psychotherapeut Joop Valstar uit Amsterdam. Overigens krijgt de partij een veelvoud van eigen politici. Die dragen – net als bij de SP – een deel van hun salaris af aan de eigen partij. Bij GroenLinks telt dat op tot een miljoen euro, bij de SP zelfs tot 4 miljoen.

Bij Forum voor Democratie gebeurde iets soortgelijks: ‘Advocatenkantoor Hiddema’ stelde 15.000 euro ter beschikking. Overigens net als de Nederlandse software-ondernemer Nick Galea, die op Cyprus woont.

Niet alle partijen krijgen geld vanuit het vermogende deel van de achterban. ChristenUnie had ‘geen enkele donateur’ die meer dan 4500 euro overmaakte.

Het belang van donaties moet niet overschat worden: de inkomsten uit subsidies bedragen een veelvoud. Ook kunnen politieke partijen via stichtingen geld binnenharken, de donateurs daarvan blijven buiten beeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden