Dode door longembolie na toediening vaccin AstraZeneca, verband nog niet aangetoond

Voor het eerst is in Nederland iemand overleden aan gezondheidsklachten die mogelijk een bijwerking van het coronavaccin van AstraZeneca zijn. Een verband tussen het vaccin en de klachten is niet aangetoond, maar wordt nog onderzocht.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De vrouw kreeg last van de vaker genoemde combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes. De bloedprop kwam bij de longen terecht, en die longembolie is de vrouw fataal geworden. Dat meldt het bijwerkingencentrum Lareb vrijdag.

Een andere persoon kreeg naast de trombose en het lagere aantal bloedplaatjes ook een hersenbloeding. In totaal hebben in Nederland zeker vijf mensen de potentiële bijwerkingen gekregen. Drie van hen hadden uitgebreide longembolieën. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het is niet bekend hoe oud de overleden gevaccineerde was. De vijf kregen zeven tot tien dagen ná vaccinatie de eerste klachten. Ook in andere Europese landen begonnen de klachten na een gelijke periode.

Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben in dezelfde periode als de vijf het vaccin van AstraZeneca gekregen. Het is niet bekend om hoeveel vrouwen van 25 tot 65 jaar oud het daarbij gaat.

60-plus

Het vaccin, dat de naam Vaxzevria heeft gekregen, moet het afweersysteem van het lichaam leren om het coronavirus te herkennen. Bij een volgende besmetting kan de indringer dan worden uitgeschakeld.

Duitsland besloot vanwege de potentiële bijwerkingen het AstraZenecavaccin alleen nog toe te dienen aan mensen van 60 jaar en ouder. Verschillende andere Europese landen hebben de inentingen met het vaccin opgeschort. Nederland laste na de eerste meldingen van eventuele bijwerkingen halverwege maart een korte prikstop in.

De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), praat volgende week weer over het vaccin. Eerder deze week zei het bureau dat er geen bewijs is gevonden voor een verband tussen het vaccin en de klachten, maar dat dit ook nog niet wordt uitgesloten. De voordelen van het vaccin in de strijd tegen de corona-uitbraak wegen ook zwaarder dan de kans op zulke klachten, aldus de waakhond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden