Docent Rotterdam duikt onder na tumult over cartoon

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is ondergedoken na tumult om een cartoon in zijn lokaal. De tekening, waarop een aanslagpleger van de aanval op Charlie Hebdo wordt bespot, hing er al vijf jaar.

Het Parool
De bewuste cartoon van spotprenttekenaar Joep Bertrams. Beeld ANP
De bewuste cartoon van spotprenttekenaar Joep Bertrams.Beeld ANP

Maandag ging het mis op het Emmauscollege voor havo en vwo, waar net als op veel andere scholen de moord op de Franse docent Samuel Paty herdacht. De dag begon rustig, met een minuut stilte en een praatje van de rector. Pas later ontstond commotie: een groepje islamitische meisjes stapte het lokaal binnen. Zij hadden gehoord dat er een spotprent van de profeet zou hangen.

Bomvol prikbord

Ze zagen een bomvol prikbord, met allerlei foto’s en prenten. De docent, volgens NRC iemand met een ‘filosofische inslag’, heeft allerlei spirituele uitspraken verzameld, een foto van de Pakistaanse activist Malala Yousafzai en de bewuste cartoon van Joep Bertrams over de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo in januari 2015.

Deze cartoon, in 2015 bekroond met de Inktspotprijs voor beste politieke tekening van het jaar, bleek de steen des aanstoots. De meisjes wilden dat de tekening werd verwijderd. De docent probeerde uit te leggen dat niet de profeet wordt bespot, maar een van de aanslagplegers.

Bedreigingen

Het mocht niet baten. Het relletje verplaatste zich van het klaslokaal naar het internet. Een foto van de prent in het lokaal ging al snel rond op de sociale media. Daar werden bedreigingen geuit aan het adres van docenten van de school. De politie liet daarop weten ‘zichtbare en onzichtbare maatregelen’ te treffen.

Juist vanwege de moord op Paty, waarbij op de dag van de ruzie werd stilgestaan, neemt de politie de bedreigingen uiterst serieus. Onderwijsminister Arie Slob vindt het ‘verschrikkelijk dat een docent moet onderduiken na les over vrijheid van meningsuiting’, zo schrijft hij op Twitter.

Kamer eensgezind in afschuw na onderduiken leraar

In de Tweede Kamer wordt eensgezind met afschuw gereageerd op het nieuws van de ondergedoken leraar. PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt het ‘verschrikkelijk en onacceptabel’. ‘Vrijheid is ononderhandelbaar. Hitsers moeten worden aangepakt. Voor islamistische extremisten die jongeren indoctrineren met haat is geen plaats’.

PVV-leider Geert Wilders roept mensen op het voorbeeld van de docent te volgen. ‘Steun de ondergedoken leraar! Plaats een Mohammed-cartoon! We laten ons niet intimideren!,’ schrijft hij op Twitter. Kamerlid Rudmer Heerma van de VVD vindt het ‘onacceptabel’ dat de docent ondergedoken zit ‘en de betreffende leerlingen gewoon naar school kunnen gaan’.

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver is het ‘essentieel dat we pal voor de vrijheid en veiligheid van onze docenten staan’. “Intimidatie en bedreigingen horen nergens thuis en al helemaal niet in het klaslokaal.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden