Nieuws

DNB-president Klaas Knot: inflatie blijft volksvijand nummer één

De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot.

Peet Vogels
De Nederlandsche Bank.  Beeld ANP
De Nederlandsche Bank.Beeld ANP

“Ik ben niet tevreden over de inflatie,” zei Knot bij de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB). “Vorig jaar kwam de inflatie uit op 11,6 procent.” De verwachting is dat de inflatie ook de komende jaren boven de doelstelling van 2 procent blijft. En die hoge inflatie betekent dat niet alleen werkenden, maar ook gepensioneerden en mensen met een uitkering hun koopkracht zien teruglopen.

Topprioriteit

Bestrijden van de inflatie blijft dan ook topprioriteit. Die hoge inflatie wordt deels veroorzaakt door de dure energie en de hoge voedselprijzen, maar ook andere producten en diensten worden steeds duurder.

Om de inflatie te bestrijden verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente. Het idee is dat de hogere rente lenen duurder maakt. Als er minder wordt geleend, remt dat de groei van de economie. En die rem moet ervoor zorgen dat de inflatie daalt.

Hoewel de ECB de rente al fors heeft verhoogd, blijft de economie nog op volle toeren draaien. “Ik denk dat er meer renteverhogingen nodig zijn,” aldus Knot. “Al weet ik niet met hoeveel de rente moet worden verhoogd.”

Klaas Knot. Beeld KOEN VAN WEEL/ANP
Klaas Knot.Beeld KOEN VAN WEEL/ANP

Bankencrisis

De bankencrisis, die banken in de VS en Zwitserland trof, kan ook nog weleens nuttig zijn voor de inflatiebestrijding. Dat komt omdat het voor banken nu duurder wordt om geld aan te trekken. Dat komt boven op de renteverhoging van de ECB. En dat werkt door in de rente die banken aan bedrijven en consumenten vragen.

“We zien de eerste tekenen al dat banken minder krediet verstrekken,” zegt Knot. Maar of dat een trend is die zich doorzet, is nog niet te zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden