DNB-baas Knot hard over beleid ECB

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) twijfelt aan de effectiviteit van het pakket aan maatregelen dat de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gelanceerd om de economie in de eurozone een zetje te geven.

Herman Stil
Klaas Knot. Beeld anp
Klaas Knot.Beeld anp

De koning is nog net niet vertrokken, maar de hofhouding roert zich al op ongekende wijze. Anderhalve maand voordat president Draghi na acht jaar bij de Europese Centrale Bank vertrekt, trekt een recordaantal centrale bankpresidenten zijn laatste oekaze openlijk in twijfel.

“Dit brede pakket aan maatregelen, met name het herstarten van het opkoopprogramma van obligaties, staat in geen verhouding tot de huidige economische omstandigheden. Er zijn gegronde redenen om de effectiviteit van deze ingrepen in twijfel te trekken. De economie in het eurogebied draait op volledige toeren en de lonen stijgen.”

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank haalde donderdag ongekend hard uit naar de Europese Centrale Bank en vooral de kernbom die vertrekkend ECB-president Mario Draghi donderdag dropte.

Als uitsmijter van zijn achtjarige bewind in Frankfurt lanceerde Draghi een trits maatregelen om - in zijn woorden - de Europese economie vlot te trekken. Zo gaat de centrale bank weer staatsobligaties opkopen, maandelijks voor twintig miljard euro en daalt de depositorente opnieuw.

Maar volgens Knot hoeft de economie helemaal niet vlotgetrokken te worden. “Door de economische afkoeling is het onvermijdelijk dat het nu langer duurt voordat ECB erin slaagt de inflatie dicht bij de gewenste 2 procent te brengen. Maar dat wil niet zeggen dat het streven uit beeld is geraakt. Er is ook geen risico op deflatie (een daling van de prijzen) of aanwijzingen voor een algehele recessie in het eurogebied.”

Dat de inflatievooruitzichten achterblijven bij het streven van de ECB is volgens hem ‘zorgwekkend’. “Maar het betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma nodig is.”

Knot bevindt zich in een opmerkelijk vocaal koor van eminente critici. De Italiaan deed er alvast luchtig over, maar in de raad van centrale bankpresidenten keerden Nederland, Duitsland, Frankrijk, Estland en Oostenrijk zich tegen de plannen - landen die tezamen goed zijn voor de halve Europese economie.

Normaliter zou dat reden zijn geweest de plannen af te blazen - of tenminste af te zwakken - maar de 72-jarige Draghi wil per se zijn afscheidscadeau doordrukken. Hij was daarbij verzekerd van numeriek grotere steun uit Zuid- en Oost-Europa waar landen het meeste te winnen hebben bij de ingreep. Geld voor de maatregelen komt vooral uit noordwest-Europa.

Volgens Draghi jaagt negatieve rente juist de economie aan. Maar voor spaarders betekent dat ze waarschijnlijk binnenkort geld moeten toeleggen op hun spaarrekening. Ook brengt het de Nederlandse pensioenfondsen steeds verder in de problemen.

Knot waarschuwt voor de gevolgen van de maatregelen, met name vanwege de historisch lage rente die alleen maar verder zal dalen - en in sommige gevallen al negatief is. “Er is juist een toenemend aantal signalen voor een gebrek aan investeringen met een laag risicoprofiel, verstoorde prijsvorming op financiële markten en overmatige risico’s op huizenmarkten.” Ook voor spaarders, die binnenkort wel eens geld zouden moeten toeleggen op hun spaarrekening - en het op peil houden van de pensioenen is de almaar dalende rente alarmerend.

De Oostenrijkse centralebankpresident zinspeelt er al openlijk op dat de opvolger van Draghi, Christine Lagarde, de maatregel op 1 november subiet zal moeten terugdraaien. De stem van Knot is daarbij alvast binnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden