Dit zijn de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen 2020

In aanloop naar de Kinderboekenweek zijn de winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen bekendgemaakt.

Anna Salhany
null Beeld ANP
Beeld ANP

De prijsuitreiking werd online in vier delen gepresenteerd door Ridder van Kooten, presentator van Kinderen voor Kinderen. Vrijdag werden de laatste winnaars bekendgemaakt. Hieronder een overzicht.

Zilveren Griffel – categorie tot 6 jaar

Koos Meinderts ontving woensdag een Zilveren Griffel voor zijn boek De man met de zeegroene ogen, over een man die op de grens van water en land woont, totdat er opeens een fles met een schatkaart aanspoelt.

Jan Jutte – die al driemaal de Gouden Penseel heeft gewonnen – is ook in de prijzen gevallen voor Tijger, over een meisje dat een tijger in haar hart sluit, nadat deze haar achtervolgde tijdens een boswandeling.

Zilveren Griffel – categorie 6 tot 9 jaar

Bette Westera en Sylvia Weve ontvingen samen een Zilveren Griffel voor hun boek Dit is geen Cobra. Het boek is een prentenboek met een knipoog naar de speelse, kinderlijke en provocerende kunst van de Cobrakunstenaars.

Naar de overkant van Wouter Klootwijk ontving ook een Zilveren Griffel in deze categorie voor een ‘prachtig vriendschapsverhaal met de metafoor van een rivier die overbrugd moet worden.’

Zilveren Griffel - categorie 9 tot 12 jaar

Simon van der Geest won een Zilveren Griffel in deze categorie voor zijn boek Het werkstuk - of hoe ik verdween in de jungle dat gaat over biologische vaders. Dolf Verroen won met Niemand ziet het.

Zilveren Griffel categorie 12 tot 15 jaar

Een schrijver die schrijft over het schrijven van een boek, daar gaat Bizar over van Sjoerd Kuyper, winnaar in de categorie 12 tot 15 jaar. Neal Shusterman won de tweede Griffel samen met zijn zoon Jarrod, voor het boek Dor.

Zilveren Griffel – categorie Poëzie

Bette Westera kreeg dinsdag een Zilveren Griffel in de categorie Poëzie, voor Uit elkaar. In het boek wordt het thema echtscheiding door middel van gedichten en illustraties op een luchtige manier behandeld.

Edward van de Vendel ontving een Zilveren Griffel voor het boek Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt. Het boek is een bundel met gedichten vol goede raad, die overigens lang niet allemaal gaan over dieren. Zo is er een gedicht over ‘wat je moet doen als je ouders je nooit eens laten winnen’ of ‘wat je moet doen als je trein vertraging heeft’.

Zilveren Griffel – categorie Prentenboeken

Yvonne Jagtenberg kreeg woensdag voor Hup Herman! een Zilveren Griffel: een prentenboek over hangbuikzwijn Herman, dat telkens in een race met kippen verwikkeld raakt.

Ook Alastar Reid viel in de prijzen voor Stel dat... over de kracht van de verbeelding.

Zilveren Griffel - categorie Informatief

Het geheime boek van Sinterklaas Floortje Zwigtman werd bekroond met een Zilveren Griffel. De jury vond dat dit boek een zorgvuldige historie van onze jaarlijkse Sinterklaastraditie laat zien.

Annemieke de Groot viel ook in de prijzen in deze categorie met Toen het oorlog was.

Zilveren Penseel – categorie Geïllustreerde kinderboeken

De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen, geïllustreerd door Carll Cneut, en Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, met illustraties van Martijn van der Linden, zijn beide bekroond met een Zilveren Penseel in de categorie Geïllustreerde kinderboeken.

Zilveren Penseel – categorie Geïllustreerde jeugdboeken

In de categorie Geïllustreerde jeugdboeken zijn de boeken Uit elkaar van Sylvia Weve en Zwerveling van Peter van den Ende bekroond met een Zilveren Penseel. Zwerveling is een woordeloos boek waarbij kinderen zelf hun verbeelding kunnen gebruiken om verhalen bij de illustraties te bedenken.

Zilveren Penseel - categorie Informatief

Everest van Sangma Francis, met illustraties van Lisk Feng, is bekroond met een zilveren penseel in de categorie Informatief. De jury waardeerde vooral de combinatie van avontuur met informatie. Escher van Wouter van Reek werd ook bekroond in deze categorie.

Aanloop naar de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek zelf start op woensdag 30 september, met het thema ‘En toen?’, waarbij kinderen terug de geschiedenis in gaan. De dag daarvoor worden ook nog de Gouden Griffel en Gouden Penseel uitgereikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden