PlusNieuws

Dit zijn de versoepelingen van vandaag: dag mondkapje, hallo sneltest!

Het mondkapje kan af in de supermarkt, de hele familie mag weer op bezoek komen en koren mogen voluit zingen. Vanaf zaterdag worden de coronaregels in Nederland verder versoepeld en zal het aantal sneltesten flink toenemen.

Het Parool
Wachtrij voor een testlocatie in de Huidenstraat.  Beeld Hollandse Hoogte/Paul van Riel
Wachtrij voor een testlocatie in de Huidenstraat.Beeld Hollandse Hoogte/Paul van Riel

Zaterdag gaat Nederland weer flink verder van slot. De maximale groepsgrootte, zowel binnen als buiten, vervalt. Ook het maximaal aantal bezoekers dat je thuis op een dag mag ontvangen (vier, tot gisteren) verdwijnt. Koren mogen weer repeteren en optreden, het advies om binnen niet te zingen in groepen vervalt. Alle amateursportwedstrijden kunnen weer plaatsvinden, met publiek.

Cafés en restaurants mogen weer open blijven tot de sluitingstijden uit het oude normaal. Mondkapjes mogen op veel plekken weer af. “De supermarkten gaan daarin mee: dragen is niet meer verplicht, maar het mág natuurlijk nog wel,” zegt een woordvoerder van branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

TV-schermen

Cafés mogen ook de wedstrijden van het Nederlands elftal op grote schermen uitzenden, precies op tijd voor de achtste finale tegen Tsjechië, zondag om 18.00 uur. “Sinds het begin van de week krijgen we weer telefoontjes: hebben jullie nog een scherm beschikbaar?” zegt Julian Lacroix van Hoedemakers PRO Beeld en Geluid in Ulestraten. “Maar mensen zijn nog wel voorzichtig, omdat de regels niet voor iedereen even duidelijk zijn.”

Want Nederland versoepelt dan wel fors, lang niet alle regels gaan overboord. Zo blijft de 1,5 meterregel gelden, onder meer in winkels, restaurants, cafés en op straat. Horeca die een groot scherm neerzet voor Oranje moet dat op zo’n manier doen dat er geen hele groepen mensen voor gaan hangen. Als het scherm op het terras staat, mag hij niet vanaf de straat te zien zijn.

Daarnaast zijn mondkapjes de komende tijd nog steeds verplicht op plekken waar afstand houden niet kan: in het openbaar vervoer, op stations en vliegvelden en op middelbare scholen.

1,5 meter

Locaties mogen er ook voor kiezen de 1,5 meterregel los te laten, maar dan moet er met een zogenoemd ‘coronatoegangsbewijs’ worden gewerkt. Dat houdt in dat iemand kan aantonen dat hij of zij al volledig is gevaccineerd of een (recent) negatief testresultaat kan overleggen.

Dat geldt ook voor de 1700 bezoekers van nachtclub Complex, zaterdagavond. “We zijn geen voorstander van een testmaatschappij die onnodig lang blijft bestaan, maar in het belang van de artiesten maken we er gebruik van,” stelt de club. In Amsterdam, clubhoofdstad van Nederland, gaat ‘vijftig, zestig procent van de clubs dit weekend open’, meldt een woordvoerder. De rest volgt waarschijnlijk volgend weekend.

Drukte bij de teststraat

Wie nog niet volledig is gevaccineerd, en dat zal voor veel jonge clubbezoekers gelden, kan een afspraak voor een gratis sneltest maken via het door de overheid betaalde Testen voor Toegang. Die organisatie heeft 95 testlocaties door heel Nederland, met een gezamenlijke capaciteit van 225.000 sneltesten per dag. Tot nu toe was dat aantal in de verste verte niet nodig, de drukste dag was 17 juni toen twintigduizend mensen zich lieten testen. Dat kwam vooral omdat op die dag de EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk werd gespeeld, waar zestienduizend toeschouwers bij welkom waren.

Vrijdag stonden er echter lange rijen voor de snelteststraten in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Groningen. Dat kwam door het grote aanbod én door een technische storing bij Testen voor Toegang. “We zien nu zeker een groei in het aantal mensen dat zich aanmeldt omdat ze willen stappen,” zegt een woordvoerder van het bedrijf Covidia, dat de sneltesten in Amsterdam uitvoert. Het aantal beschikbare tijdslots in die stad vulde zich de afgelopen dagen razendsnel. Ook een woordvoerder van de landelijke organisatie achter Testen voor Toegang zag ‘een grote toename’ in het aantal testaanvragen. De organisatie komt na het weekend weer met nieuwe cijfers.

Handhaven bij excessen

Wie een test heeft afgelegd, kan daarna de uitslag ophalen via de CoronaCheck-app van de Rijksoverheid. Dat geldt ook voor mensen die al gevaccineerd zijn. De QR-code die via de app te verkrijgen is, wordt dan aan de deur van het evenement gescand. Dat leidt tot de vreemde situatie waarbij twee vreemden ín de club dicht tegen elkaar aan mogen dansen, maar in theorie in overtreding zijn als ze daarna buíten de club zouden zoenen. In de praktijk hebben boa’s al laten weten de 1,5 meterregel op straat ‘alleen te handhaven bij excessen’.

Is het mooi om weer open te gaan? “Dat is een understatement,” zegt Hans-Paul Nieskens van nachtclub Complex in Maastricht. Voor het eerst in ruim vijftien maanden (450 dagen!) staan er weer 1700 mensen in zijn club voor een techno-avond. SOLD OUT, staat er met hoofdletters op de website. “Of mensen graag wilden? Alleen al in de voorinschrijvingen hadden we vierduizend aanvragen.” Nieskens was vrijdag de hele dag bezig met de voorbereidingen. “De lichtshow moet weer getest worden, de pinautomaten weer opgestart. Die hebben allemaal meer dan een jaar uitgestaan.”

“Ik vind het wel heel bijzonder wat er nu allemaal gebeurt. Ook wel een uitdaging,” zegt Nieskens “Het is na al die maanden eigenlijk net alsof je een hele nieuwe zaak opent.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden