Overzicht

Dit zijn de versoepelde maatregelen van de komende maanden op een rij

Beeld Jakob Van Vliet

Op 1 juni mag de horeca weer deels open. Ook musea en bioscopen mogen weer een beperkt aantal mensen binnen laten. We zetten alle veranderingen van de komende maanden voor je op een rij.

Per 1 juni

- De horeca gaat open. Voor restaurants en cafés geldt dat mensen moeten reserveren voor een tafeltje binnen en er moet van tevoren een zogenoemd checkgesprek worden gevoerd. Er mogen dertig bezoekers tegelijk (exclusief personeel) binnen zijn, zolang zij 1,5 meter afstand houden. Voor twee mensen, of een huishouden met meer personen, is het toegestaan om dichter bij elkaar te zitten. Mensen buiten, bijvoorbeeld op het terras, worden niet meegerekend bij het maximum aantal van dertig, maar zijn wel verplicht aan een tafel te gaan zitten. Ook zij moeten afstand houden. 

- Clubs blijven nog gesloten.

- Bioscopen, theaterzalen en andere culturele instellingen mogen weer open met maximaal dertig bezoekers (exclusief personeel), met inachtneming van de 1,5-meterregel. Wel moet ook hier van tevoren gereserveerd en ook het checkgesprek gevoerd worden.

- Musea en monumenten mogen ook weer bezoekers ontvangen, op afstand. Het maximumaantal bezoekers voor deze plekken is afhankelijk van de oppervlakte van het gebouw.

- Het ov gaat weer in de normale dienstregeling rijden. Ook hier geldt dat mensen afstand moeten houden op perrons en in trein, bus, metro en tram. Een mondkapje wordt verplicht. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van 95 euro krijgen.

Per 2 juni

- Het voortgezet (speciaal) onderwijs mag weer beginnen, ook met inachtneming van de 1,5 meterregel. Om het ov niet te belasten, moeten leerlingen lopend of fietsend naar school. In het speciaal onderwijs moet extra gelet worden op voorzichtigheid voor risicogroepen.

Per 8 juni

- Basisscholen gaan op dit moment met halve klassen naar school. Op 8 juni kan het onderwijs weer op normale manier hervat worden, net zoals de kinderopvang, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit toch niet verantwoord is.

Per 15 juni

- Het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) starten weer beperkt met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten.

Per 1 juli

- Eigenlijk zouden sportclubs, sauna’s pas op 1 september weer open mogen. Maar premier Rutte kondigde woensdagavond aan dat dat waarschijnlijk wordt vervroegd, naar 1 juli. Voorwaarde voor de vervroegde opening is wel ‘dat het veilig kan’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden