Dit zijn de nieuwe coronaregels in Griekenland, Frankrijk, Portugal en Spanje

De bij Nederlandse toeristen populaire vakantiebestemmingen Griekenland, Frankrijk, Portugal en Spanje scherpen de coronaregels aan. De landen nemen die maatregelen vanwege het fors oplopen van het aantal besmettingen.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo zijn in Griekenland alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd straks welkom in horecazaken, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend. Mitsotakis kondigde ook aan dat alle medewerkers van verpleeghuizen voor ouderen zich moeten laten inenten. Wie weigert, wordt medio augustus geschorst.

Ziekenhuispersoneel, zoals artsen en verpleegkundigen, krijgt tot 1 september de tijd om zich te laten vaccineren. Ook komt er een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen.

Frankrijk

Ook Frankrijk heeft de coronaregels aangepast. President Emmanuel Macron maakte bekend dat voor een bezoek aan een bar of restaurant met ingang van augustus met een gezondheidspas moet worden aangetoond dat de drager geen corona heeft. De pas is ook nodig in de trein of in het vliegtuig.

Dit heeft gevolgen voor vakantiegangers: toeristen moeten in Frankrijk 49 euro betalen voor een PCR-test. Daarmee kun je drie dagen vooruit, en dan moet je weer een nieuwe test laten doen.

De pas is al vanaf 21 juli vereist als iemand een evenement wil bezoeken met meer dan vijftig personen. Met de pas wil de regering de nieuwe golf besmettingen door de deltavariant terugdringen. Een gezondheidspas toont aan dat iemand is ingeënt of negatief is getest. Het is nog onduidelijk of Nederlanders die naar Frankrijk willen reizen de QR-code in hun Coronacheck-app kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn. De ANWB liet weten dit te onderzoeken.

Spanje

Ook de Spaanse toeristische regio’s Catalonië en Valencia komen met nieuwe maatregelen om de jongste golf van het coronavirus in te dammen. In Catalonië, dat Barcelona als hoofdstad heeft, moeten alle openbare activiteiten om 00.30 uur eindigen. Ook mag je met hooguit tien mensen bijeenkomen, of dat nou privé is of in het openbaar.

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden weer een avondklok afgekondigd. De spertijd van 01.00 tot 06.00 uur geldt ook voor de regionale hoofdstad Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje na Madrid en Barcelona. Alle bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal zes personen.

Eerder liet de regering van Malta weten dat het vanaf woensdag alle bezoekers gaat weigeren die niet volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. De Europese Commissie heeft de regering van Malta om opheldering gevraagd over het weigeren van niet-gevaccineerde bezoekers.

De kleurcode van het vasteland van Spanje is oranje. De kleurcode van de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera) en Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerte Ventura, La Gomera, La Palma en El Hierro) is geel.

Portugal

In Portugal is het aantal besmettingen vergelijkbaar met dat van Nederland. In de Algarve gaat een avondklok gelden. Op veel plekken, waaronder in Lissabon en Porto, moet je bewijzen dat je negatief getest of gevaccineerd bent wanneer je een restaurant of café binnen wil.

De kleurcode voor de regio Algarve en de metropoolregio Lissabon is dan ook oranje. De kleurcode is groen voor Madeira en geel voor de rest van Portugal. Het advies vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken is om alleen naar die gebieden te reizen wanneer dat noodzakelijk is. Wanneer je naar de Algarve bent geweest, moet je bij terugkomst in Nederland een coronabewijs laten zien. Dat kan via de Coronacheck-app.

Nederland

En wat als Nederland, dat nu oranje is gekleurd, rood wordt? Dat is een realistisch scenario, als de besmettingen blijven stijgen. Toch heeft dat hoogstwaarschijnlijk nauwelijks gevolgen voor onze vakantie. Bijna alle landen accepteren toeristen uit ‘rode’ landen wanneer ze volledig gevaccineerd of getest zijn.

Veel landen zijn afhankelijk van het inkomen uit toerisme, en hebben economisch gezien nauwelijks ruimte om al die toeristen te weigeren. Het zou wel kunnen dat landen als Frankrijk, Spanje en Griekenland extra maatregelen van Nederlandse reizigers gaan eisen, mochten de besmettingen echt hard blijven oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden