Lijstje

Dit zijn de belangrijkste coronamaatregelen per 1 juli

De samenleving gaat steeds meer functioneren zoals ze dat deed voordat het coronavirus om zich heen greep, al blijven de basisregels (afstand houden) van kracht. De (nieuwe) maatregelen op een rij.

Het Parool
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Er geldt straks geen bovengrens meer voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar komt. Wél moeten zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Dit biedt meer ruimte voor bezoekersaantallen in theaters en kerken, en op begrafenissen en bruiloften. Ook buurtbarbecues en kermissen mogen weer. In de horeca hoeft er geen afstand meer te zijn tussen de tafeltjes, als er maar kuchschermen staan.

Evenementen zijn in principe weer mogelijk vanaf 1 juli, maar de uitvoering en vergunningverlening is aan de gemeenten. In de praktijk zullen grote evenementen pas in de tweede helft van augustus kunnen plaatsvinden, zei Rutte eerder. En op een festival moet je straks zitten terwijl je naar een bandje kijkt.

De seksclubs mogen ook hun deuren weer openen, evenals casino’s, sportscholen en sauna’s.

Niet alleen de versoepelingen van de coronamaatregelen treden op 1 juli in werking. Er verandert nog veel meer, zowel in Amsterdam als landelijk. Waar moeten we vanaf woensdag rekening mee houden?

Algemene regels voor activiteiten binnen

- We houden 1,5 meter afstand van anderen.
- Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
- Geen maximum aantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
- In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Algemene regels voor activiteiten buiten

- We houden 1,5 meter afstand van anderen.
- Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
- In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
- Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
- In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.

Vervoer

In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in de bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits voor zover mogelijk te mijden.

Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en het verplicht dragen van een niet-medisch mondkapje.

In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Voor overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Kinderen en jongeren

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en in het basisonderwijs.

Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen die na de zomervakantie weer volledig opengaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.

Uitzonderingen

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:
- Contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders.
- Mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs).
- Sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
- Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
- Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies.

Basisregels

Deze basisregels blijven van kracht:
- Blijf thuis bij klachten en doe een test.
- Houd 1,5 meter afstand van anderen.
- Was vaak je handen.
- Werk zoveel mogelijk thuis.
- Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden