Dit zijn alle coronaversoepelingen op een rij

Het kabinet hoopt de komende maanden stap voor stap terug te gaan naar ‘normaal’. Wel blijven in verschillende sectoren voorlopig nog beperkingen gelden. Dit zijn alle coronaversoepelingen op een rij.

Het Parool
Het kabinet wil dat universiteiten en hogescholen aan het begin van dit collegejaar open kunnen zonder dat er 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden. Beeld ANP
Het kabinet wil dat universiteiten en hogescholen aan het begin van dit collegejaar open kunnen zonder dat er 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden.Beeld ANP

-Mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten gaan aan het begin van het nieuwe schooljaar op 30 augustus weer open, zonder de anderhalvemeterregel. Er blijft een aantal beperkingen gelden, zoals een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte en een mondkapjesplicht in de gangen. Ook blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten.

-Op middelbare scholen blijven de coronaregels die nu gelden van kracht, zoals de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en leraren en de mondkapjesplicht in gangen en kantines.

- Tot 20 september blijven de regels zoals ze nu zijn van kracht voor horeca, theaters, bioscopen, congressen, festivals en evenementen. Dat betekent dat de locaties tussen 12 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s ochtends gesloten moeten blijven. Na 20 september is voor evenementen, festivals, congressen en andere bijeenkomsten boven de 75 personen een toegangsbewijs verplicht: een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs.

- Op 20 september hoopt het demissionaire kabinet overal de anderhalvemeterregel te kunnen loslaten. Het definitieve besluit daarover wordt mede op basis van OMT-advies op vrijdag 17 september genomen.

- Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht. Nachtclubs en discotheken krijgen ook na 1 oktober financiële steun.

- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat alle mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.

- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden