Overzicht
Dit weten we tot dusver over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen
De BoerBurgerBeweging (BBB) is als nieuwkomer in iedere provincie de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dit weten we tot dusver over de uitslag.
De opkomst van de Provinciale Statenverkiezingen is waarschijnlijk het hoogste sinds eind jaren tachtig. Met zo’n 90 procent van de stemmen geteld, ligt de opkomst op 57,5 procent. Vier jaar geleden was de opkomst 56,2 procent.
BBB in elke provincie de grote winnaar
De BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas gooit hoge ogen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Lang leek het erop dat BBB alleen in Utrecht niet de meerderheid zou halen. Toch wint de nieuwkomer daar met 13,2 procent van de stemmen. GroenLinks volgt kort daarop met 12,8 procent en de VVD heeft 11,9 procent van de stemmen.
In Overijssel heeft BBB het buitengewoon goed gedaan. Daar zijn alle stemmen geteld en heeft de partij 31,3 procent van de stemmen gekregen en is daarmee de enige partij in Overijssel die boven de 10 procent van de stemmen uitkomt. Ook in Friesland en Groningen wint BBB flink, met 27,9 en 23,6 procent.
Ook in Noord-Holland is BBB de grote winnaar, maar het wordt nog een ingewikkeld traject om ook daadwerkelijk te gaan meebesturen. BBB zit in de provincie mijlenver van de partijen waarmee de partij moet gaan praten vandaan. FvD, de grote winnaar in 2019, verliest 8 zetels. Wie de BBB’ers in het provinciehuis zijn, lees je hier.
Eerste Kamer
Eerst leek het erop dat BBB 15 zetels zou halen in de Eerste Kamer. Deze prognose is bijgesteld naar 16 zetels. Daarmee wordt de BBB de grootste partij in de Senaat. De gezamenlijke lijst GroenLinks/PvdA ging uit van een gelijkspel met Van der Plas, maar moet het nu – met 15 zetels – doen met een tweede plaats.
Forum voor Democratie (FvD) heeft flinke klappen gekregen. Van de grote overwinning in 2019 blijft weinig over. De partij van Thierry Baudet gaat van 12 naar 2 zetels in de Senaat.
De coalitie (VVD, D66, CDA, CU) slinkt eveneens in de Eerste Kamer. Alle vier de partijen leveren zetels in en komen op een totaal van 23 zetels. Daarmee komen ze niet in de buurt van een meerderheid (38 zetels), wat het uitvoeren van coalitieplannen kan bemoeilijken.
Amsterdam
Linkse partijen doen het goed in Amsterdam. Inmiddels is zo’n 70 procent van de stemmen in de hoofdstad geteld en komen GroenLinks, PvdA en PvdD als winnaars uit de bus. Ook BBB vindt stemmen in de hoofdstad, maar wint ‘slechts’ 5 procent.
GroenLinks daalt een beetje, maar is goed voor 18 procent van de Amsterdamse stemmers. Nieuwkomer Volt doet het ook goed in Amsterdam en kregen 7,5 procent van de stemmen.
In Amsterdam ligt de opkomst iets onder het landelijk gemiddelde: 52,7 procent van de Amsterdamse kiezers meldde zich woensdag bij een stembureau.
Andere winnaars
Hoewel GroenLinks en PvdA geen grote zetelwinst hebben behaald, werd er toch feestgevierd in Den Haag, waar de partijen samen de uitslagenavond beleefden. De gezamenlijke lijst is namelijk goed voor 15 zetels in de Eerste Kamer, en daarmee is de fractiefusie, na de BBB, de tweede in de Senaat.
Kleinere winnaars zijn Partij voor de Dieren (PvdD), Volt en JA21. De laatste twee deden voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. PvdD klimt naar 4 zetels en Volt krijgt er 2. JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga komt met 3 zetels binnen in de Eerste Kamer.
Waterschappen
De voorlopige verkiezingsopkomst voor waterschap Amstel, Gooi en Vecht is 52 procent, 3 procentpunt hoger dan in 2019. Op basis van 90 procent van de stemmen wordt PvdA daar de grootste partij. Nieuwkomers BBB en de Algemene Waterschapspartij komen daar elk met 3 zetels het waterschap binnen.
Voor waterschap Hollands Noorderkwartier, waar een deel van Amsterdam-Noord onder valt, is nog maar 30 procent van de stemmen geteld. Daar lijkt BBB de grote winnaar te worden met maar liefst 6 zetels.