Overzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van 30 maart

Het vervoer van coronapatiënten van IC naar IC gaat met een ‘mobiele intensive care unit’, een soort vrachtwagen. Beeld ANP
Het vervoer van coronapatiënten van IC naar IC gaat met een ‘mobiele intensive care unit’, een soort vrachtwagen.Beeld ANP

De huidige maatregelen voor scholen en horeca blijven volgens Haagse ingewijden tot na 6 april van kracht en het RIVM meldde 93 nieuwe sterfgevallen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 30 maart.

Het Parool

RIVM: 93 nieuwe sterfgevallen door coronavirus, 507 nieuwe ziekenhuisopnames

Het RIVM meldde maandag 93 nieuwe sterfgevallen door corona. Daarmee komt het totaal op 864. Er zijn 507 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 3990 patiënten opgenomen in ziekenhuizen.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 11.750. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger. In de regio Amsterdam zijn 61 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Huisartsen: kom met serieuze klachten wel langs

Huisartsen en spoedeisende hulpen roepen Amsterdammers op meteen te komen als ze serieuze klachten hebben. Veel patiënten blijven thuis uit angst voor corona of omdat ze de dokter niet willen lastigvallen.

De IC’s lopen sneller vol dan verwacht

De intensive cares in Nederland dreigen veel sneller vol te lopen dan eerder was gemeld door het RIVM. Critici vragen zich af of dat niet eerder te voorzien was.

Duitsland zegt nog plekken te hebben, maar het verplaatsen van coronapatiënten naar Duitsland is vooralsnog niet nodig. Er zijn nog voldoende ic-bedden in eigen land, ook in Brabant waar het aantal nieuwe ziekenhuisopnames lijkt af te nemen, zegt Arthur van Zanten van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

‘Huidige maatregelen tot na 6 april van kracht’

De huidige maatregelen tegen het coronavirus blijven ook na 6 april gelden, melden bronnen in Den Haag. Zo blijven de scholen en de horeca langer dicht. Ze verwachten voorlopig geen nieuwe extra maatregelen. Dinsdag maakt het kabinet waarschijnlijk meer bekend tijdens een persconferentie.

Uitgestelde Olympische Spelen beginnen op 23 juli 2021

De Olympische Spelen van Tokio beginnen volgend jaar op 23 juli en eindigen op 8 augustus. Daarmee houden het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse organisatoren dezelfde periode aan die dit jaar was voorzien. De Paralympische Spelen schuiven hiermee ook op: die starten op 24 augustus en eindigen op 5 september.

Duizenden computers voor leerlingen die thuis geen apparatuur hebben

De gemeente Amsterdam gaat vanaf maandag 3250 laptops in bruikleen geven aan leerlingen die niet over een computer beschikken. Daarnaast zijn er 450 internetaansluitingen beschikbaar.

Ondertussen werd bekend dat de meerderheid van de basisscholen deze week meer leerlingen opvangt dan vorige week. In een peiling van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, geeft 58 procent aan dat er nu meer kinderen naar school komen. Het gaat dan om kinderen van ouders die maatschappelijk belangrijk werk doen, bijvoorbeeld in de zorg of de voedselvoorziening, maar ook om kwetsbare kinderen.

Schiphol verwacht dit jaar 400 miljoen euro verlies

Schiphol raakt door de uitbraak van het coronavirus in financiële problemen. De luchthaven verwacht dit jaar een verlies van tenminste 400 miljoen euro en stopt niet-noodzakelijke investeringen.

Naar je tweede huis? Verboden

Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en de regio Rotterdam zijn verboden terrein voor toeristen. Het is niet toegestaan te overnachten in recreatieparken, op kampeerterreinen, jachthavens en op het strand in de regio. Ook alle campings in Rotterdam-Rijnmond zijn gesloten. Ook als je een tweede huis hebt in Zeeland ben je daar niet meer welkom.

Een noodhospitaal in Central Park, New York.  Beeld AP
Een noodhospitaal in Central Park, New York.Beeld AP

Coronanieuws in de rest van de wereld

België
In de afgelopen 24 uur zijn in België 82 mensen overleden aan het coronavirus. In totaal zijn nu 513 mensen overleden.

Frankrijk
In Frankrijk zijn de afgelopen dag 418 patiënten overleden. Dat is aanzienlijk meer dan zondag toen de autoriteiten 292 doden registreerden, tegen 318 zaterdag. Het totaal aantal doden in Frankrijk staat nu op 3024. Het totaal aantal bevestigde besmettingen bedroeg 44.550 tegen 40.174 een dag eerder.

Duitsland
In Duitsland zijn inmiddels 455 mensen overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus.

Oostenrijk
Nederlanders die in afgesloten skigebieden in Tirol verblijven, kunnen met toestemming van het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken het land verlaten. Dat meldt de Nederlandse ambassade in het land.

Ook is het in Oostenrijk vanaf deze week verplicht om een mondmasker te dragen in supermarkten. Vanaf woensdag worden de mondkapjes uitgedeeld aan het winkelend publiek.

Spanje
Het dodental ten gevolge van het coronavirus is in Spanje opgelopen tot 7.340. De afgelopen 24 uur werden 812 sterfgevallen geregistreerd.

Italië
Het zwaar getroffen Italië verlengt de noodmaatregelen tegen het coronavirus tot na de paasdagen. Daardoor is onder meer het uitgaansverbod tot minstens Pasen van kracht. De zogenoemde lockdown, die op 10 maart werd afgekondigd, zou eigenlijk vrijdag aflopen. Italië telt inmiddels de meeste coronadoden van alle landen ter wereld, ruim 11.000. Het aantal besmettingen passeerde de grens van 100.000.

Verenigd Koninkrijk
Het aantal mensen dat is overleden na een positieve test op het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is met 180 gestegen tot 1408. Een dag eerder was er sprake van een toename met 209 doden. Er zijn in totaal 22.141 positief geteste besmettingsgevallen in het Verenigd Koninkrijk.

Zweden
Een recordaantal mensen in Zweden heeft in maart ontslag gekregen vanwege de coronacrisis. Dat meldde de Zweedse arbeidsdienst. Het ging om 36.800 ontslagen, tegen bijna 3300 in maart vorig jaar.

Sint-Maarten
Op Sint-Maarten geldt vanaf maandagavond een avondklok. Dat betekent dat niemand zonder uitdrukkelijke toestemming de straat op mag tussen 20.00 uur en 06.00 uur.

Curaçao
De zaterdag ingestelde avondklok op Curaçao is een dag later omgezet in een permanente lockdown van het eiland. Per direct mogen mensen alleen nog naar buiten in noodgevallen of om boodschappen te doen. Alle bedrijven moeten dicht blijven, op supermarkten, bouwmaterialenwinkels, toko’s, apotheken en pompstations na.

Verenigde Staten
De staat New York, met daarin de gelijknamige stad, registreerde bijna de helft van de ruim 140.000 besmettingen in de Verenigde Staten, en ruim een derde van de bijna 2500 doden.

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal coronadoden in de VS over twee weken. De regels rond het zogeheten ‘social distancing’ blijven daarom tot 30 april van kracht.

Rusland
Inwoners van Moskou hebben vanaf maandag te maken met meer beperkingen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. De Moskovieten mogen hun huis alleen nog uit onder voorwaarden.

Iran
Iran meldt 117 nieuwe sterfgevallen. Het totale dodental komt daarmee op 2.757.

India
India zegt niet van plan te zijn de lockdown waarin het land zit na 15 april te verlengen, omdat het vrijwel onmogelijk is de steden van de broodnodige voorraden te voorzien en te voorkomen dat tienduizenden werklozen naar het platteland vluchten.

De politie heeft in het westen van het land traangas afgevuurd op honderden arbeidsmigranten die de lockdown negeerden. Ze wilden terugkeren naar hun woonplaatsen in andere delen van het land omdat er geen werk meer is in de steden.

China
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in China is wederom gedaald. De autoriteiten maakten maandag bekend dat in 24 uur tijd nog bij slechts 31 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben.

Australië
De Australische regering trekt het komende halfjaar omgerekend 72 miljard euro uit om te voorkomen dat door de coronapandemie op grote schaal banen verloren gaan.

Nieuw-Zeeland
De Nieuw-Zeelandse politie heeft in 24 uur duizenden tips gekregen over mensen en bedrijven die zich niet houden aan de beperkingen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Een nieuwe website waar mensen overtredingen kunnen melden kon de grote drukte niet aan en crashte, berichten plaatselijke media.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden