Dit was het belangrijkste coronanieuws van 20 maart

Koning Willem-Alexander wees het land erop dat we elkaar kunnen helpen niet te vereenzamen tijdens de coronacrisis, PvdA’er Martin van Rijn volgt Bruno Bruins op als minster van Medische zorg en België sluit de landsgrenzen. Wat was het coronanieuws van vrijdag 20 maart? Een overzicht.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Koning Willem-Alexander sprak vrijdagavond via de televisie het land toe over de coronacrisis.

Hij zei in zijn speech aan het volk dat de maatregelen die genomen worden rondom het coronavirus noodzakelijk zijn. “Wij leven intens mee met de mensen die zijn overleden en met alle coronapatiënten. De maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen, zijn noodzakelijk. Wij begrijpen het verdriet als uw geliefden niet kunt bezoeken in verpleeghuis,” zei hij. “Dit is iets waar we samen doorheen moeten. Heel veel mensen beseffen dat. Ze houden een oog op anderen, helpen elkaar waar het kan. Het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.”

Nieuwe patiënten in Nederland

Het aantal sterfgevallen in Nederland door het nieuwe coronavirus is vrijdag gestegen naar 106. Donderdag stond het dodental nog op 76. Het totale aantal mensen bij wie het virus is vastgesteld, is met 534 omhooggegaan naar een totaal van 2994. Donderdag waren dit er 2460. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar.

Martin van Rijn volgt Bruins op als minister voor Medische Zorg

PvdA’er Martin van Rijn is de nieuwe minister voor Medische Zorg en daarmee de opvolger van Bruno Bruins. Bruins coördineerde binnen het kabinet de strijd tegen het coronavirus, maar raakte oververmoeid en trad donderdag af.

Brabantse ziekenhuizen doen noodoproep

Dat ziekenhuizen in Noord-Brabant vollopen en een beroep doen op andere ziekenhuizen was verwacht, maar dat het zo snel zou gaan niet. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vrijdag in reactie op een bericht van de NOS dat Brabantse ziekenhuizen een noodoproep doen.

De toestroom van patiënten die besmet zijn met het coronavirus zou er nu zo groot zijn, dat er geen zorg meer verleend kan worden aan andere spoedeisende patiënten.

Overheid verwacht tientallen miljarden extra te moeten lenen voor coronacrisis

De Rijksoverheid verwacht de komende drie maanden tussen de 45 en 65 miljard euro extra te moeten lenen als gevolg van de maatregelen om bedrijven door de coronacrisis heen te loodsen. Dat meldt minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Rutte: ‘Spreek elkaar aan op houden van onderlinge afstand’

Mensen moeten elkaar aanspreken als zij zien dat zij niet genoeg onderlinge afstand van elkaar houden. Dat zei premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie. Hij zei nog steeds mensen te zien die niet op 1,5 meter afstand zijn, merkte hij toen hij vrijdag naar zijn werk fietste.

Europese Commissie vraagt lidstaten begrotingsregels los te laten

De Europese Commissie stelt de EU-lidstaten voor de huidige EU-begrotingsregels los te laten zodat de regeringen ‘zoveel als nodig is in hun economieën kunnen pompen’. Daarvoor wil voorzitter Ursula von der Leyen een speciale ‘ontsnappingsclausule’ activeren.

Nederlandse toeristen Vietnam uit quarantaine en op weg naar huis

De 25 Nederlandse toeristen die ruim een week in quarantaine hebben gezeten in Vietnam, zijn op weg terug naar Nederland. Ze zijn allemaal negatief getest op het coronavirus en hun quarantaine is opgeheven.

Burgemeestersvoorzitter: scenario’s voor lockdown overal in de maak

Alle 355 burgemeesters zijn bezig met de voorbereidingen van een scenario waarin een lockdown ingaat. Dat zei voorzitter Liesbeth Spies van het Genootschap van Burgemeesters vrijdagmiddag in radioprogramma De Nieuws BV.

Plaatsing circa 10.000 extra zorgmedewerkers van start

Bijna 10.000 mensen met een achtergrond in de zorg hebben zich inmiddels aangemeld om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 gaat nu samen met het ministerie van Volksgezondheid en werkgevers bekijken waar hun inzet het hardst nodig is.

Amsterdamse musea werken aan online-openstelling

De grote Amsterdamse musea willen bezoekers ondanks de sluiting om het coronavirus een kijkje achter hun deuren bieden en vinden daarvoor digitale oplossingen. Het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum komen met nieuwe initiatieven om het publiek alsnog wat afleiding te bieden in de vorm van kunst. Het Rijksmuseum hoopt begin volgende week te kunnen volgen.

Albert Heijn regelt boodschappenuurtje voor ouderen

De supermarktketen Albert Heijn heeft in verband met het coronavirus een boodschappenuurtje voor ouderen ingesteld. Vanaf maandag 23 maart kunnen 70-plussers doordeweeks tussen 07.00 en 08.00 uur in alle vestigingen terecht om ‘prettig en veilig boodschappen’ te doen. Ouderenbond ANBO vindt het plan echter helemaal niks. ‘Het gaat averechts werken.’ ‘Oudere mensen worden gestigmatiseerd,’ klaagt de bond. Ze vreest ook dat ouderen die toch op een gewoon tijdstip komen, zullen worden weggekeken door andere klanten.

GVB schrapt maandag bussen en trams vanwege ziek personeel

Het GVB schrapt met ingang van maandag in de dienstregeling van bus- en tramlijnen omdat een groot aantal medewerkers ziek is.

Ouders kunnen eigen bijdrage voor kinderopvang terugkrijgen

Ouders moeten de rekening van de kinderopvang blijven betalen, ook al mogen ze tijdelijk geen gebruik maken van de kinderopvang. Het kabinet komt snel met een oplossing voor de gemaakte kosten, zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken).

Rode Kruis begint centrale inzameling beschermingsmiddelen

Het Rode Kruis begint een centrale inzamelactie van persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen waar tekorten aan zijn. Particulieren en ondernemers die in bezit zijn van deze spullen, zoals mondmaskers, handschoenen en desinfecterende middelen, kunnen zich bij de organisatie melden.

Zieke Youp van ‘t Hek maakt het naar omstandigheden goed

Youp van ‘t Hek (63) laat vanuit zijn ziekenhuisbed weten dat het coronavirus weliswaar ongenadig heeft toegeslagen, maar dat hij op de weg terug is. Het management van de cabaretier liet donderdag weten dat Van ‘t Hek besmet is geraakt met het coronavirus.

Aruba stelt avondklok in

Aruba heeft een avondklok ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf zaterdag mag niemand tussen 21.00 uur en 06.00 uur op straat zijn.

België sluit de grenzen

België sluit haar grenzen voor al het niet-essentiële verkeer. Dat heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem bekendgemaakt. Het aantal bevestigde coronabesmettingen in België is de 2000 gepasseerd. Het gaat om 2257 gevallen, een toename met 462.

Dodental Spanje voorbij duizend

Het dodental door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Spanje is de duizend voorbij. Het totale aantal mensen dat besmet is geraakt nadert de 20.000.

Italië scherpt maatregelen verder aan

In de zwaar door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije zijn zo’n 380 nieuwe sterfgevallen gemeld, de grootste stijging in een dag sinds de uitbraak. Italië verscherpt de maatregelen om de coronacrisis in te dammen. Zo mogen de inwoners van 21 tot 24 maart de parken niet meer in. Ook andere activiteiten in de buitenlucht worden verder aan banden gelegd.

Ook in Groot-Brittannië nu horeca op slot

De Britse premier Boris Johnson heeft vrijdag op een persconferentie gezegd dat de cafés, restaurants, theaters en andere uitgaansgelegenheden vanaf vrijdagavond dicht moeten om het coronavirus beter te kunnen bestrijden. Afhaalrestaurants mogen wel openblijven.

Aantal doden wereldwijd gestegen tot boven 10.000

Het aantal mensen dat is overleden aan het coronavirus is voor het eerst gestegen tot boven de 10.000. Het aantal doden wereldwijd stond vrijdag op 10.038. 3405 daarvan overleden in Italië, 3133 is China, gevolgd door 1284 in Iran, 833 in Spanje en 371 in Frankrijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden