Dit was het belangrijkste coronanieuws van 2 april

Kamer wil coulanceregeling voor gestrande Nederlanders en het RIVM meldt 166 nieuwe sterfgevallen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van donderdag 2 april.

Het Parool
Premier Rutte en minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (R) staan de pers te woord bij het ministerie van Veiligheid en Justitie na afloop van een overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing. Beeld ANP
Premier Rutte en minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (R) staan de pers te woord bij het ministerie van Veiligheid en Justitie na afloop van een overleg van de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing.Beeld ANP

RIVM meldt 166 nieuwe sterfgevallen en 625 ziekenhuisopnames

In de afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Daarnaast zijn er 625 patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat maakte het RIVM donderdag bekend in een dagelijkse update.

Het totaal aantal positief geteste personen is met 1083 toegenomen naar 14.697. Het werkelijke aantal personen dat het coronavirus heeft, of heeft gehad, ligt een stuk hoger. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Het totaal aantal mensen dat overleden is aan het virus, komt nu op 1339.

Nu 1273 coronapatiënten op intensive care in Nederland

Op de intensivecareafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 1273 patiënten met het coronavirus. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte dat aantal donderdag bekend. Sinds woensdag zijn er 82 patiënten bijgekomen.

Met de huidige trend kunnen de ic’s de toestroom de komende twee weken aan, zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. “De capaciteit is momenteel voldoende.” Het aantal ic-bedden wordt uitgebreid tot 2400. Die uitbreiding ligt op schema: het aantal bedden is al toegenomen tot zo’n 2100, zei Kuipers. Ruim vijfhonderd ic-bedden zijn nodig voor niet-coronapatiënten.

Wereldwijd meer dan 50.000 doden door coronavirus

Op donderdag zijn er wereldwijd 50.253 doden door het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn er wereldwijd 981.258 mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Hiervan zijn er ondertussen 206.264 hersteld van het virus. Dat meldde de website Worldometers waar onderzoekers en ontwikkelaars de aantallen doden en besmettingen bijhouden.

Negen Duitse ziekenhuizen bereid Nederlandse coronapatiënten indien nodig over te nemen

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) heeft inmiddels negen Duitse ziekenhuizen bereid gevonden om indien nodig patiënten over te nemen. Dat waren er eerder drie. “Als we de mogelijkheid hebben om meer patiënten naar Duitsland te brengen, moeten we daar gebruik van maken,” zei Ernst Kuipers namens het centrum.

Kamer wil coulanceregeling voor gestrande Nederlanders

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering met een coulanceregeling komt voor in het buitenland gestrande Nederlanders die hoge kosten hebben moeten maken. Dat blijkt uit Kamervragen aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Blok zei dinsdag dat er inmiddels 23.000 aanmeldingen waren voor deze hulp. Zo’n duizend Nederlanders zijn al teruggehaald naar Nederland.

Voor de hulp geldt een eigen bijdrage, van 300 euro voor vluchten binnen Europa (en enkele landen daarbuiten) en 900 euro voor de rest van de wereld. De partijen roepen Blok ook op voor vluchten uit Israël, Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden het tarief van 300 euro in te voeren.

Oproep van Rutte: ‘Duitsers en Belgen, blijf weg uit Nederland’

Premier Rutte doet een dringende oproep aan Duitsers en Belgen om rond Pasen niet naar Nederland te komen. “Blijf zuhause,” zegt hij. Ook wordt Nederlanders die invliegen vanuit de Verenigde Staten gevraagd om vanaf nu twee weken thuis in quarantaine te gaan.

Eerste Kamer dinsdag bijeen om coronapakket te behandelen

De Eerste Kamer komt dinsdag 7 april weer bijeen, maar wel in minimale samenstelling. De senatoren willen onder meer het noodpakket behandelen waarmee het kabinet de gevolgen van de coronacrisis wil bestrijden, laat een woordvoerder van de senaat weten. De spoedwetgeving om bedrijven en ondernemers te steunen en banen overeind te houden, kost het komende kwartaal 10 tot 20 miljard euro.

Snelle toename van aanvragen voor uitkeringen in Amsterdam

Ondanks alle noodmaatregelen neemt het aantal Amsterdammers dat een uitkering aanvraagt, in rap tempo toe. De stad is extra vatbaar voor de coronacrisis door de grote hoeveelheid flexibele arbeidskrachten.

Uitkeringsaanvragen in de VS lopen met vele miljoenen tegelijk op

Afgelopen week zijn er in de Verenigde Staten ruim 6,6 miljoen nieuwe uitkeringsaanvragen gedaan. Nog nooit eerder waren dat er zoveel in een week tijd. Vorige week werd al gemeld dat 3,3 miljoen mensen aanvragen hadden ingediend. Ook dat was toen al een record.

Democraten verschuiven verkiezing presidentskandidaat

De Democratische partij in de Verenigde Staten stelt de verkiezing van haar presidentskandidaat uit wegens de coronacrisis. De bijeenkomst in Milwaukee (Wisconsin) met de nominatie van de uitdager van Donald Trump vindt nu 17 augustus plaats. Dat is een maand later dan gepland en een week voor de conventie van de Republikeinen van Trump. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn in november.

Cijfers buitenland

België: Het aantal coronadoden in België is gestegen naar 1011. Het afgelopen etmaal overleden 183 mensen aan het longvirus. Er liggen nu 5376 patiënten in het ziekenhuis, 584 meer dan woensdag. 363 mensen werden juist genezen verklaard en naar huis gestuurd, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten. Het aantal bevestigde besmettingen bedraagt 15.148.

Duitsland: Het aantal doden door het coronavirus in Duitsland is tot boven de duizend gestegen. Het aantal doden steeg tot 1001. De deelstaten meldden bij elkaar 79.400 besmettingen.

Frankrijk: Het aantal coronadoden in Frankrijk is omhooggeschoten. Donderdag zijn voor het eerst officiële cijfers over de sterfgevallen in verzorgingshuizen bekendgemaakt. Het gaat om 884 gestorven ouderen de afgelopen tijd. In ziekenhuizen stierven binnen een etmaal 471 coronapatiënten. Bij elkaar betekent dat een dodental van in totaal bijna 5400, waarvan ruim 4500 in klinieken. Er zijn nu 59.105 besmettingen vastgesteld.

Italië: Het aantal doden door het coronavirus in Italië is de afgelopen 24 uur weer iets sneller opgelopen. Het agentschap voor burgerbescherming meldde donderdag 760 nieuwe sterfgevallen tegen 727 een dag eerder. In het land zijn nu 13.915 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken. Italië is nog steeds het zwaarst getroffen land in Europa, gevolgd door Spanje.

Spanje: In Spanje zijn in 24 uur tijd 950 patiënten bezweken aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het aantal sterfgevallen komt daarmee op 10.003. In het Zuid-Europese land zijn tot dusver meer dan 110.000 besmettingen vastgesteld. Meer dan een kwart van de patiënten is inmiddels genezen, melden Spaanse media. De stijging van het aantal sterfgevallen was de grootste tot nu toe.

Groot-Britannië: Afgelopen etmaal zijn er in Groot-Brittannië en Noord-Ierland bijna een kwart meer coronadoden bijgekomen. De autoriteiten registreerden een stijging van 24 procent (569 nieuwe coronadoden) tot 2921. Het gaat om mensen die in een ziekenhuis bezweken. In totaal zijn tot donderdagochtend 33.718 besmettingen geregistreerd, een stijging van ruim 4000 in vergelijking met een dag eerder.

Verenigde Staten: In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 884 mensen overleden aan het coronavirus. Niet eerder stierven op één dag zoveel patiënten in het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden