Dit was het belangrijkste coronanieuws van 18 maart

Een roerig debat in de Tweede Kamer waarbij minister Bruno Bruins flauwvalt, de eindtoets voor groep 8 én het Eurosongfestival afgelast en 346 nieuwe coronapatiënten in Nederland. Wat was het coronanieuws van woensdag 18 maart? Een overzicht.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Nieuwe patiënten in Nederland en regio Amsterdam

In totaal zijn er de afgelopen 24 uur 346 coronapatiënten bijgekomen in Nederland. Daarmee komt het totaal aantal patiënten in ons land op 2051. Er zijn in totaal 58 mensen aan het virus overleden, 15 meer dan dinsdag. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar.

Binnen de regio Amsterdam-Amstelland zijn ten minste dertien nieuwe besmettingen vastgesteld, aldus de regionale gemeentelijke gezondheidsdienst. Dat brengt het totaal in de regio op 116.

Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival in Rotterdam gaat niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft de organisatie, de European Broadcasting Union EBU, bekendgemaakt. Het songfestival wordt verplaatst naar een nog nader te bepalen datum.

Vaccins zijn spoedklus

Onderzoeksinstituten en farmaceutische bedrijven zijn wereldwijd bezig met een spoedklus om vaccins en behandelingen te vinden voor het coronavirus. In de Verenigde Staten wordt zelfs al een experimenteel vaccin van het bedrijf Moderna getest op vrijwilligers in Seattle. De gebruikelijke dierproeven worden overgeslagen. Ook het experimentele antivirale middel remdesivir van Gilead, dat eigenlijk is ontwikkeld tegen andere aandoeningen waaronder ebola, is in beeld.

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) constateerde woensdag echter nog geen hard wetenschappelijk bewijs te hebben gezien voor de effectiviteit van remdesivir en andere bestaande middelen tegen Covid-19.

Schiphol sluit pieren

Schiphol bouwt activiteiten af nu het aantal passagiers met ruim 60 procent is afgenomen en er veel minder vluchten zijn als gevolg van de coronacrisis. De luchthaven sluit vijf van de zeven pieren en mikt erop dat dit volgende week dinsdag ingaat.

Italië meldt recordaantal doden

Italië heeft woensdag 475 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus gemeld. Dat is het hoogste aantal op één dag van welk land dan ook sinds het eerste besmettingsgeval eind vorig jaar in China werd ontdekt.

Grenscontroles

Tien EU-lidstaten hebben de Europese Commissie officieel gemeld dat ze grenscontroles hebben ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. Het gaat om Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Polen, Spanje, Portugal, Hongarije, Tsjechië, Estland en Litouwen. Ook Zwitserland en Noorwegen, die geen lid zijn van de EU maar wel van het ‘grenzenvrije’ Schengengebied, hebben controles ingevoerd.

‘Verbied briefgeld’

De Nederlandse supermarkten willen dat betalen met contant geld in de winkels wordt verboden vanwege de coronacrisis. Dat schrijft branchevereniging CBL is een brandbrief aan premier Rutte.

Glastonbury afgelast

Het Engelse Glastonbury Festival, een van de grootste muziekfestivals ter wereld, gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis.

‘Groepsimmuniteit niet het doel’

Het is geen doel van het huidige kabinetsbeleid dat er zoveel mogelijk Nederlanders immuun worden voor het coronavirus. Groepsimmuniteit helpt wel mee bij de bestrijding van het coronavirus, aldus RIVM-directeur Jaap van Dissel tegen de Tweede Kamer.

In een roerig debat meldde premier Rutte niet van plan te zijn Nederland voor langere tijd helemaal op slot te zetten.

Eindtoest groep 8 afgelast

De eindtoets voor groep 8, het laatste jaar van de basisschool, wordt dit jaar niet afgenomen. Het schooladvies dat de scholieren eerder dit jaar van hun leraren kregen, bepaalt nu naar welke middelbare school de leerlingen gaan.

Geen Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race gaat niet door. De wielerklassieker zou eigenlijk op 19 april gereden worden en was vrijwel de laatste koers die nog niet afgelast was vanwege het coronavirus.

Nederlanders vast in buitenland

Op dit moment zijn er ongeveer 200.000 Nederlandse reizigers in het buitenland. Het gaat om mensen die met een pakketreis op vakantie zijn en om mensen die alleen een vliegticket hebben geboekt. Het terughalen van die mensen kan dagen of weken duren, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie van reisondernemingen ANVR.

Nieuwe mondkapjes vanuit China

China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines schieten KLM en Nederland te hulp in de strijd tegen het nieuwe coronavirus door handschoenen en mondkapjes te sturen. KLM schenkt de mondkapjes en handschoenen op zijn beurt aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen in ons land waar een tekort aan de beschermingsmiddelen is. Een Xiamen Airlines-vliegtuig met 20.000 mondkapjes, geschonken door de Chinese partners van KLM, landde woensdagochtend op Schiphol.

Olieprijs bereikt dieptepunt

De olieprijs heeft een historisch dieptepunt bereikt. De prijs van ruwe olie heeft het laagste peil in bijna zeventien jaar bereikt: nog lager dan tijdens de Sars-uitbraak.

Minister Bruins valt flauw

Minister Bruno Bruins was woensdag meermaals in het nieuws. Eerder op de dag versoepelde hij de regels voor voormalig zorgpersoneel. Verpleegkundigen en artsen die afgelopen jaren zijn gestopt met werken, moeten gemakkelijker in de zorg kunnen bijspringen nu de nood aan de man is vanwege het coronavirus. Bruins gaat daarom de regels oprekken, schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Later op de dag viel hij flauw tijdens een langdurig coronadebat in de Tweede Kamer. Het debat werd tijdelijk opgeschort en de, naar eigen zeggen oververmoeide minister Bruins, werd naar huis gestuurd.

Kerkklokken

De kerkklokken luidden woensdag door het hele land een kwartier lang tussen 19.00 uur en 19.15 uur. De Raad van Kerken roept alle kerken op om mee te doen en zo een boodschap van ‘hoop en troost’ te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Ook op Curaçao luidden woensdag de klokken vanwege de coronacrisis.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden