PlusReportage

Dit is het programma van het koninklijk gezin: vol technische snufjes, maar zonder publiek

Koningsdag Thuis, zoals vorig jaar, was eenmalig. Het koninklijk gezin trekt dinsdag naar Eindhoven voor de 54ste verjaardag van Willem-Alexander. Een feest zonder publiek, maar toch duurder dan ooit. Burgemeester Jorritsma: ‘Ik zal alles verantwoorden: van de worstenbroodjes tot de digitale infrastructuur.’

Het Parool
Racesimulatoren voor de drie prinsessen staan klaar voor Koningsdag op de High Tech Campus in Eindhoven. Beeld Brunopress
Racesimulatoren voor de drie prinsessen staan klaar voor Koningsdag op de High Tech Campus in Eindhoven.Beeld Brunopress

Misschien wordt het eerste beeld van koning Willem-Alexander op zijn 54ste verjaardag direct wel het mooiste: in een DAF Kini (kenteken AA 98) arriveert de jarige vorst op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven. DAF gaf die auto cadeau bij de geboorte van de toenmalige prins, in 1967. Meer dan twintig jaar gebruikten de Oranjes de wagen tijdens hun zomervakanties in vakantievilla ‘De Gelukkige Olifant’ in de Italiaanse kustplaats Porto Ercole.

Achter die DAF (dé vraag: rijdt de koning zelf of zit zijn oudste dochter prinses Amalia achter het stuur, die als 17-jarige al mag rijden met een ouder naast zich?) bestuurt koningin Máxima de Lightyear One, een auto die voor 100 procent op zonne-energie rijdt, van de TU in Eindhoven.

Eindhoven wil zich op Koningsdag presenteren als stad van de toekomst: van techniek, innovatie en design, met een programma vol technische hoogstandjes. Daar is de koning - dat treft - tuk op is. Bijkomend voordeel: de High Tech Campus is privéterrein, eigendom van de investeringsmaatschappij van zakenman en ‘pandamiljonair’ Marcel Boekhoorn. En dus hermetisch af te sluiten.

In een blauw pak, met oranje das en dito pochet, maakt de Eindhovense burgemeester John Jorritsma nog een laatste inspectieronde op de High Tech Campus (tegen elke cameraploeg die hij treft: ‘de slimste vierkante kilometer ter wereld’). “Wat wij vooral doen, is online een compleet programma aanbieden. Als je meer wilt weten over een aspect uit het programma, kan je dat online direct vinden. Zo hopen we ook meer generaties aan te spreken en jongeren warm te maken voor het ingenieursvak.”

Dat moet bijvoorbeeld gebeuren door een hoovercraftrace met de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Op een soort curlingbaan proberen ze zoveel mogelijk punten te scoren op hoovercrafts die zijn gemaakt van een stofzuigermotor. Ingenieurs van ASML uit Veldhoven leggen ondertussen uit hoe kinderen thuis simpel een mini-hoovercraft in elkaar kunnen knutselen, met een ballon en een cd.

Lees verder onder de foto.

De hoovercrafts voor de race van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane staan ook klaar. Beeld Brunopress
De hoovercrafts voor de race van de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane staan ook klaar.Beeld Brunopress

Prinsessen
Meer dan ooit worden de prinsessen naar voren geschoven tijdens deze Koningsdag. Met Eindhovense jongeren zullen ze in een talkshowsetting in gesprek gaan over het thema identiteit, terwijl hun ouders aan de rand van de studiovloer toekijken. Is dit dan het langverwachte charmeoffensief, na het echec rond de koninklijke herfstvakantie onder de Griekse zon en de daardoor tanende waarderings- en vertrouwenscijfers? Zou kunnen, al moet dat eerder gezocht worden in het optreden van de razend populaire artiesten uit gelegenheidsband The Streamers, dinsdagavond voor de Koninklijke Stallen bij paleis Noordeinde. Het is verleidelijk om alles wat afwijkt van andere jaren nu uit te leggen als charmeoffensief; maar de oudste prinses, de toekomstige koningin Amalia, wordt later dit jaar 18 en is vanaf dat moment troongerechtigd. Met andere woorden: de tijd is rijp voor zo'n livegesprek van Amalia en haar zussen.

Vorig jaar ging de middelste prinses, Alexia, ook in gesprek met vlogger Enzo Knol tijdens Koningsdag Thuis, vanaf paleis Huis ten Bosch. Rond de koninklijke familie klinkt het dat deze vorm niet voor herhaling vatbaar was, omdat de uitgebreide televisieploeg in het woonpaleis behoorlijk veel impact had op hun persoonlijke leven.

Lees verder onder de foto.

De hermetisch afgesloten High Tech Campus in Eindhoven is klaar voor Koningsdag. Beeld Brunopress
De hermetisch afgesloten High Tech Campus in Eindhoven is klaar voor Koningsdag.Beeld Brunopress

En toen was daar burgemeester Jorritsma met zijn High Tech Campus. Er is geen publiek bij, de overige leden van de koninklijke familie ontbreken in Eindhoven en toch is dit met een budget van 1,75 miljoen euro de duurste Koningsdag ooit. Jorritsma: “Ach, dat cynische en obligate gepraat over geld altijd; we krijgen geld van Binnenlandse Zaken, van de provincie Noord-Brabant, van bedrijven als Philips en Sioux Technologies en we investeren alles in bedrijven uit de regio. Denk aan evenementenbouwers, aan catering: precies de sectoren die het zo zwaar hebben. Geloof me: ik zal alles verantwoorden. Van de worstenbroodjes tot aan de digitale infrastructuur.”

Slotvraag: als hij een dag van tevoren al met een oranje das rondloopt, wat trekt de burgemeester dan op Koningsdag zelf aan? “Ik moest net de lintjes digitaal uitreiken, vandaar deze das. Voor Koningsdag ligt een donkerblauwe stropdas klaar. Stemmig, maar onopvallend. Want de koning en zijn gezinsleden moeten schitteren.”

Programma Koningsdag

10.15 uur: Programma met voorbeschouwing op Koningsdag op deze site
11.00 uur: Koninklijk gezin arriveert met autostoet op High Tech Campus in Eindhoven
13.00 uur: Vertrek koninklijk gezin, aansluitend nabeschouwing op deze site
16.30 uur: Nationaal toastmoment voor en met koning Willem-Alexander in Tijd voor Max op NPO1
20.00 uur: Officiële afsluiting Koningsdag 2020 met concert van The Streamers (met onder meer Guus Meeuwis, Danny Vera en Miss Montreal) op terrein Paleis Noordeinde in Den Haag. Het koninklijk gezin woont aan het einde van de middag repetitie bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden