PlusAchtergrond

Dit is de meest duurzame smartphone op de markt

Elk half jaar een nieuw model smartphone? Waar mobieltjesmakers over elkaar buitelen met nieuwlichterij, doet het Amsterdamse Fairphone er rustig vier jaar over om zijn volgende model uit te brengen.

Herman Stil
De Fairphone 3 is uit. De nieuwste versie van de smartphone die ‘geeft om mens en milieu’ moet weer jarenlang meegaan. Beeld Fairphone
De Fairphone 3 is uit. De nieuwste versie van de smartphone die ‘geeft om mens en milieu’ moet weer jarenlang meegaan.Beeld Fairphone

Dinsdag lanceerde Fairphone de derde versie van zijn duurzame mobieltje, een waar niet de prestaties voorop staan, maar bestendigheid voor milieu en mens.

Van de eerste twee generaties Fairphone verkocht het Amsterdamse bedrijf (65 medewerkers, 20 miljoen euro investeringskapitaal, nooit winst) er 180.000.

Ook de derde versie is zo ontworpen dat cruciale onderdelen (waaronder de camera, luidspreker, ­batterij en het scherm) zonder problemen door de gebruiker – een schroevendraaier is meegeleverd, een oplader niet – kunnen worden gewisseld als deze stuk gaan of door een moderner exemplaar moeten worden vervangen.

Daarnaast is gebruikgemaakt van zo veel mogelijk materialen, waarvan de herkomst valt te achterhalen. Deels zijn het hergebruikte metalen en plastics.

Waar het om nieuwe grondstoffen gaat – vooral basismaterialen als goud of coltan die vaak onder vage omstandigheden worden gewonnen – moet zo duidelijk mogelijk zijn waar ze vandaan komen.

Opnieuw is dat Fairphone niet voor 100 procent gelukt, maar vergeleken met het vorige model is opnieuw een flinke stap gemaakt.

Ook de productie en bijbehorende arbeidsomstandigheden worden grondig gevolgd. Zo wordt overwerk gestraft; de Taiwanese fabriek waar Fairphone het toestel laat maken, krijgt een bonus als medewerkers melden dat ze niet over de kling worden gejaagd.

Dat levert de meest duurzame telefoon op de markt op. Maar het 450 euro kostende toestel is met zijn doorsnee scherm, de enkele camera, wat achterhaalde elektronica en tamelijk hoge gewicht een middenmoter, die qua prestaties vergelijkbaar is met regu­liere smartphones die de helft kosten.

Het ontwerp, met flinke randen rond het scherm, is een stap terug naar wat in smartphoneland gangbaar is.

Maar waar die andere telefoons een levensduur hebben die in maanden valt uit te drukken, moet de Fairphone jaren achtereen kunnen meegaan. Zo belooft de fabrikant de telefoon en bijbehorende software tenminste vijf jaar te updaten. Het is de vraag of dat met de gebruikte elektronica haalbaar is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden