Dit doet Brabant om het coronavirus te beteugelen

Geen eredivisie en een streep door veel andere evenementen. De provincie Noord-Brabant neemt maatregelen om verdere uitbreiding van het coronavirus te beteugelen.

Sander van Mersbergen en Victor Schildkamp
null Beeld EPA
Beeld EPA

Alle wedstrijden in het betaalde voetbal in Brabant worden komend weekend verboden. Dat hebben de burgemeesters van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven bekendgemaakt. Het gaat om de thuiswedstrijden van PSV, Willem II en RKC Waalwijk tegen respectievelijk FC Emmen, Heerenveen en FC Groningen. Amateurvoetbal gaat voorlopig wel door. Maandag wordt de situatie in Brabant opnieuw bekeken.

Ook diverse evenementen worden stopgezet of verboden. Over paardenspringwedstrijd Indoor Brabant (dat tegenwoordig The Dutch Masters heet) in Den Bosch wordt onderhandeld of die is op te knippen in deelevenementen met maximaal duizend bezoekers. Als dat niet lukt, wordt ook die verboden. Maarten van der Heijden, technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS): “Op dit moment bekijken we of er in een andere vorm kan worden gereden, bijvoorbeeld met een maximaal aantal toeschouwers van 1000.”

De meeste besmettingen

Alle maatregelen zijn bedoeld om het snel in Brabant om zich heen grijpende coronavirus tegen te gaan. De provincie neemt extra maatregelen omdat het virus in Brabant het hardst toeslaat: Brabant telt met 157 de meeste besmettingen. Naast de betaald-voetbalwedstrijden gaat ook het carnaval in Oosterhout niet door plus concerten en dancefeesten. De burgemeesters doen een oproep aan alle evenementen met duizend mensen of meer om die af te gelasten of ‘er verstandig mee om te gaan’. De Career Expo in de TU Eindhoven wordt per direct stopgezet.

Ook wordt Brabanders opgeroepen een week lang terughoudend te zijn met sociale contacten. Maar Brabant gaat niet op slot, benadrukken de burgemeesters. Kroegen en horeca blijven open, maar iedereen wordt gevraagd voorzichtig te zijn. Ook met bijvoorbeeld bezoeken aan oudere familieleden.

Opvang in de klas

Burgemeester Jorritsma (Eindhoven) sprak tijdens de persconferentie van ‘de moeilijkste afwegingen in zijn loopbaan’. De oproep is verder om basisscholen en kinderopvangcentra open te houden. Zorg voor opvang in de klas, desnoods met hulp van ouders. Kinderen bij opa en oma brengen is nu juist niet verstandig. Opvang is de komende week belangrijker dan onderwijs.

Over contacten in de kroeg zeggen de burgemeesters: als we jong zijn en gezond van leden, dan kan dat. Maar wees voorzichtig met het weekenduitstapje naar opa en oma. Dan bestaat de kans dat je besmetting overdraagt.

De burgemeesters spreken van een dag met ‘duivelse dilemma’s’. Theo Weterings (Tilburg): “Sociale contacten moeten gematigd worden. Daar waar het kan de komende week geen nieuwe contacten. De vitale infrastructuur - zorg, politie, gemeenten en brandweer - is cruciaal. Dat moet door blijven gaan. Daar komen maatregelen voor.”

Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden