Nieuws

Discotheken en nachtclubs mogen nog niet open

Discotheken en nachtclubs blijven nog dicht vanwege corona. Beeld ANP
Discotheken en nachtclubs blijven nog dicht vanwege corona.Beeld ANP

Discotheken en nachtclubs blijven ook na 1 september gesloten. Er komt vooralsnog geen versoepeling van de maatregelen.

Jari Goedegebuure

Dat heeft belangenvereniging Nachtbelang gezegd na een gesprek op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het kabinet noemde eerder 1 september als datum voor een mogelijke heropening van nachtclubs en discotheken, maar in verband met het voortdurende besmettingsrisico gaat dat niet door.

“We balen gigantisch dat we nog niet open mogen,” aldus Jeroen van Broekhoven van Nachtbelang. “Het mag helaas nog niet, omdat het er over twee weken weer anders uit kan zien met het aantal besmettingen.”

Broekhoven zegt ondanks de teleurstelling over het besluit, wel blij te zijn dat de sector een plek aan tafel heeft gekregen. “We gaan nu samen met de evenementenbranche bekijken hoe we onder de huidige omstandigheden wel open zouden kunnen. Ook gaan we met het ministerie van Economische Zaken in gesprek over een beter steunpakket.”

‘Te verwachten’

Nachtbelang stuurde eerder deze maand al namens 100 clubs, 4500 bedrijven en ongeveer 75.000 medewerkers een noodkreet naar premier Mark Rutte over het gebrek aan perspectief voor de branche. Rutte had onlangs echter al aangegeven dat hij niet optimistisch was over een versoepeling voor de discotheken en nachtclubs.

“Het is klote, maar het was te verwachten,” zegt voorzitter Pieter de Kroon van Overleg Amsterdamse Clubs (OAC), tevens eigenaar van Chicago Social Club. “Er was een hele kleine kans, maar bijna niemand in onze sector ging ervan uit.”

De Kroon vindt het ‘van de zotte’ hoe het kabinet met de branche omgaat. “Die gaat gewoon kapot, dit kan weleens de doodsteek zijn. En dan gaat het niet alleen om de clubs, maar ook alles eromheen, zoals iedereen die in de sector werkt. Er is te weinig aandacht voor en er wordt nauwelijks over oplossingen nagedacht.”

Ook Eelko Anceaux, eigenaar van De Marktkantine in West, benadrukt dat de overheid voor nachtclubs wederom geen perspectief biedt. “Dat is heel deprimerend. Daarbij spreekt het kabinet ook niet uit dat ze het jammer vinden of dat ze vinden dat clubs gered moeten worden. Er zijn nog steeds geen aparte steunmaatregelen toegezegd.”

Veel clubs in de stad zullen eraan onderdoor gaan, stelt Anceaux. “Dit is heel slecht nieuws voor ons, maar ook slecht nieuws voor Amsterdam.”

Aangepast protocol

In juli overhandigde de branche een protocol aan de Tweede Kamer, waarin wordt omschreven hoe heropening op een ‘veilige en verantwoorde manier’ kan plaatsvinden, zonder dat bezoekers zich in de club aan de 1,5 meterregel hoeven te houden. Dat kan volgens de nachtclubs onder meer door het gebruik van het juiste ventilatiesysteem, strikte hygiënemaatregelen en een gezondheidscheck aan de deur.

“Het kabinet heeft niet eens de moeite gedaan om dit voorstel uitvoerig te bekijken,” stelt De Kroon van OAC. Ook Anceaux vindt dat de branche ‘niet serieus wordt genomen’. “Ze gaan niet met ons in gesprek en denken niet met ons mee, zoals ze dat bijvoorbeeld wel met de luchtvaart doen.”

Dinsdag komt de ministeriële coronacommissie weer bijeen om te overleggen over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Aansluitend geven Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge een persconferentie over de huidige situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden