Disciplinair onderzoek naar ex-topambtenaar NCTV

Er wordt een disciplinair onderzoek ingesteld naar een voormalige hoge ambtenaar van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Dat zei minister Ferd Grapperhaus dinsdag in de Tweede Kamer.

ANP
Demissionair minister Ferd Grapperhaus. Beeld ANP
Demissionair minister Ferd Grapperhaus.Beeld ANP

De ambtenaar werd afgelopen weekend genoemd in een artikel in NRC Handelsblad over de manier waarop de NCTV Nederlandse burgers online volgt en hoe de dienst persoonsgegevens verwerkt.

De krant baseerde zich voor het artikel op gesprekken met diverse bronnen, waaronder oud-medewerkers van de NCTV. Daarbij valt meerdere keren de naam van Paul Abels, een voormalig chef van de ‘Kerneenheid Analyse’. Uit het stuk komt een beeld naar voren van een ambtenaar die zich weinig aantrekt van kritiek op zijn werk en op Twitter onder zijn eigen naam zijn ongenoegen uit over de ‘privacywaanzin’ in Nederland.

Veiligheid klokkenluiders

Grapperhaus noemde Abels zelf niet bij naam, maar zei wel dat hij de uitlatingen die op Twitter zijn gedaan ‘verre van mij werp’. Ook zei hij dat er wordt onderzocht of Abels buiten zijn boekje is gegaan, onder meer vanwege opmerkingen die hij tegen de krant zou hebben gemaakt voorafgaand aan de publicatie van het stuk.

Volgens NRC wilde Abels bepaalde delen van het artikel verwijderd zien. Hij zou per sms hebben gedreigd dat het hem ‘weinig moeite zou kosten’ de bronnen van de krant te achterhalen. ‘Voor de veiligheid van je bronnen’ konden bepaalde zinnen maar beter worden verwijderd, zou hij tegen de krant hebben gezegd.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wilde weten of deze ‘klokkenluiders veilig zijn’. Grapperhaus probeerde de Kamer gerust te stellen. Hoewel er volgens hem geen sprake is van officiële klokkenluiders ‘verzekert’ hij dat er ‘geen enkele repercussie’ volgt voor de mensen die met de krant hebben gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden