PlusNieuws

Directie Circuit Zandvoort put vertrouwen uit 35ste gewonnen rechtszaak

De directie van Circuit Zandvoort ziet het aangekondigde beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Haarlem over de stikstofvergunning met vertrouwen tegemoet. De rechtbank in Haarlem bepaalde dinsdag dat de vergunning in orde en mag in stand blijven.

ANP
De Dutch Grand Prix van vorig jaar was de eerste Folrmule 1-wedstrijd die in 36 jaar op het circuit van Zandvoort werd verreden. Beeld Kay int Veen/Pro Shots
De Dutch Grand Prix van vorig jaar was de eerste Folrmule 1-wedstrijd die in 36 jaar op het circuit van Zandvoort werd verreden.Beeld Kay int Veen/Pro Shots

“Dit was de 35ste juridische procedure die we hebben gevoerd voor een vergunning of een aanvraag, en we zijn voor de 35ste keer in het gelijk gesteld,” zegt directeur Robert van Overdijk in reactie op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

“Het is jammer dan we voor zo’n mooi evenement al zo vaak voor de rechter zijn verschenen, maar wat ons betreft is nu wel duidelijk dat wij alles zorgvuldig hebben gedaan. In al die procedures is vanuit wel twintig invalshoeken naar onze vergunningen gekeken en keer op keer zijn ze overeind gebleven. Dat geeft aan dat wij alles zorgvuldig hebben gedaan en de rechtbank heeft dat wederom bevestigd.”

De Grote Prijs van Nederland in de Formule 1 keerde in 2021 na 36 jaar afwezigheid terug op het circuit in de duinen. Er waren nog wel coronabeperkingen, maar toch bezochten drie dagen lang 70.000 mensen de trainingen, de kwalificatie en de race. Ze zagen Max Verstappen winnen. Het contract met de Formule 1 geldt voor drie edities, met een optie voor nog eens twee jaar. De eerstkomende grand prix is gepland van 2 tot en met 4 september.

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), een van de natuurorganisaties die betoogt dat de Formule 1 de normen voor stikstofuitstoot overschrijdt, kondigde kort na de uitspraak van de rechtbank aan tegen het vonnis in beroep te gaan bij de Raad van State. “Wat ons betreft mogen ze die zaak morgen behandelen, want we hebben er alle vertrouwen in dat we de beroepszaak ook zullen winnen,” zegt Van Overdijk.

De zaak draaide onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot op het circuit binnen de normen blijft. Volgens de milieuorganisatie klopt de gebruikte stikstofrekensom niet, maar volgens Van Overdijk is er geen twijfel mogelijk. “In de nieuwe vergunning is een emissieplafond opgenomen en die zat in de oude vergunning niet. Dus de natuurorganisaties kunnen dat zelfs als winst beschouwen. Maar het circuit blijft ook volgens de nieuwe voorschriften ruimschoots onder de norm voor stikstofuitstoot. Belangrijk is ook het feit dat we door kunnen met de exploitatie van het circuit, inclusief de organisatie van de Dutch Grand Prix.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden