Plus

Directeur ouderenzorgorganisatie: ‘Waar blijft het applaus dit keer?’

Tijdens de eerste coronagolf kampte Hans Huizer, directeur van ouderenzorgorganisatie Laurens, met een tekort aan mondkapjes, nu met een gebrek aan personeel. Huizer roept bedrijven, farmaceuten en zorgverzekeraars op om hun medewerkers met een zorgdiploma tijdelijk uit te lenen. ‘Zij moeten nu worden ingezet op de plekken waar ze het hardste nodig zijn.’

Applaus voor het zorgpersoneel bij het OLVG in Amsterdam-Oost in maart dit jaar. Beeld Jakob van Vliet
Applaus voor het zorgpersoneel bij het OLVG in Amsterdam-Oost in maart dit jaar.Beeld Jakob van Vliet

Hans Huizer kan er met zijn hoofd niet bij. “Ik heb er veel over nagedacht, maar ik kan niet verklaren waarom de stemming in het land zó is omgeslagen. Waar is het applaus, de waardering, gebleven? Dit voorjaar waren de zorgmedewerkers helden. Elke avond zagen we Frontberichten op tv. Vol adrenaline gingen we met z’n allen de coronacrisis te lijf. De vazen waren niet aan te slepen; onze verpleeghuizen werden overladen met fruitmanden, taarten en optredens. Nu is het stil.”

“Op een enkele locatie moeten we zelfs beveiligers voor de deur zetten om ons personeel te beschermen. Bezoekers die weigeren een mondkapje op te doen, vinden ze maar onzin. Familieleden gaan met onze medewerkers in discussie over bezoekbeperkingen. Ook in de politiek zie je die polarisatie. Dit voorjaar stonden links en rechts nog schouder aan schouder om samen de crisis te lijf te gaan. Nu vechten ze elkaar de Kamer uit, in aanloop naar de verkiezingen. Het collectieve gevoel van saamhorigheid is totaal weggevallen. Ik vind dat heel bijzonder en heel naar.”

De zorgen van de hoogste baas van de Rotterdamse verpleeghuizen- en thuiszorgorganisatie Laurens zijn zo groot dat hij graag een oproep wil doen in de krant. “Mensen, heb weer oog voor de zorg! De zorgmedewerkers hebben alle steun uit de samenleving juist nu keihard nodig. Ze waren nog niet eens hersteld van de eerste golf toen ze na de zomer de tweede alweer in rolden. Moegestreden staan zij elke dag weer aan het front om deze crisis voor ons allemaal te bestrijden. Ik gun ze zo de waardering die ze verdienen.”

Afbellen kan niet

De druk op het zorgpersoneel is momenteel torenhoog. Niet alleen in de ziekenhuizen die voller raken met Covidpatiënten. Door corona kampen zorgorganisaties met veel zieken en medewerkers die in quarantaine zitten. Bij Laurens ligt het verzuim boven de 10 procent. “Van onze 6000 medewerkers moeten we er nu elke dag meer dan 650 missen. Zie dan de roosters maar eens rond te krijgen. Steeds weer moeten we gezonde medewerkers vragen of ze diensten van collega’s kunnen overnemen. We vragen vrijwilligers, familieleden van bewoners en andere mantelzorgers om bij te springen. Net als al ons kantoorpersoneel dat een zorgachtergrond heeft. Gediplomeerde verpleegkundigen verlenen nu alleen de hoogst noodzakelijke zorg, zoals het verstrekken van medicatie en het verzorgen van wonden. Al het andere – het rondbrengen van maaltijden, een praatje maken, hulp bij beeldbellen – proberen we door anderen te laten doen.”

Maar ook daarmee redt Laurens het niet. “Ziekenhuizen kunnen hun planbare operaties nog afbellen. Wij kunnen niet afschalen. Mensen wonen in onze verpleeghuizen, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Wij kunnen niet zeggen: we gooien deze afdeling een dagje dicht.”

Horecapersoneel en stewardessen

Omdat de personeelstekorten ook bij andere zorgorganisaties in de Randstad zo nijpend zijn, plaatst de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond deze week zelfs advertenties in de krant om extra handen voor de zorg te werven. Tijdens de eerste golf meldden zich in de regio ongeveer duizend mensen aan via Handen voor de zorg, van wie de helft aan de slag ging bij een zorginstelling. Zij zijn allemaal nagebeld, maar slechts tachtig mensen bleken weer beschikbaar.

Huizer hoopt vooral dat bedrijven en organisaties die medewerkers met een zorgachtergrond in dienst hebben ‘hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen’. “In verpleeghuizen wonen tegenwoordig alleen nog mensen in hun laatste levensfase die zware zorg nodig hebben, zoals mensen met dementie. Er wordt nu veel gekeken naar horecapersoneel en stewardessen, maar alleen aan hen kun je de verzorging van deze mensen niet overlaten. Bij bijvoorbeeld farmaceuten, zorgverzekeraars en gemeenten werken echter veel mensen die ooit in de zorg hebben gewerkt. We hopen dat zij die tijdelijk bij ons willen detacheren. Alle mensen met een zorgdiploma moeten nu worden ingezet op de plekken waar ze het hardste nodig zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden