Directeur Den Dolder: ‘Rapport OVV mist nuance’

De Fivoorkliniek in Den Dolder mist ‘bepaalde nuance’ in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de instelling waar Michael P., de moordenaar van Anne Faber, was opgenomen.

De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht, voorheen Altrecht Aventurijn, waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Beeld ANP
De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht, voorheen Altrecht Aventurijn, waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat om zich voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij.Beeld ANP

Dat zegt directeur Erik Masthoff van de zorgorganisatie in een interview met de Volkskrant. De kliniek in Den Dolder maakt deel uit van Fivoor.

In het rapport van de OVV staat dat de kliniek in Den Dolder en de gevangenis in Vught, waar P. zat, ernstige fouten zijn gemaakt. Zo droeg de gevangenis onvoldoende informatie over P.'s zedenproblematiek over aan de kliniek en meldde zij niets over geweldsincidenten van P. in de gevangenis.

Masthoff stelt dat de Onderzoeksraad die incidenten zwaarder opnam dan ze werden ervaren in Vught. edetineerden worden daar na heftig geweld in een isolatiecel geplaatst, maar daar heeft P. volgens Masthoff bijvoorbeeld nooit gezeten. Ook vindt hij het met de kennis van toen niet vreemd dat Michael P. bij de overdracht werd omschreven als 'modelpatiënt', omdat P. zich in die periode goed gedroeg en meewerkte aan zijn behandeling.

Het is de eerste keer sinds de moord op Anne Faber dat Fivoor reageert. Masthoff wil met het interview het beeld bijstellen dat in media is geschetst. “We zijn geen sekswalhalla of een drugshol. Medewerkers zijn persoonlijk bedreigd of bespuugd. De medewerkers en de instelling worden gezien als dader van het verschrikkelijke delict. Er is maar één dader: Michael P.”

Bij de overdracht van de gevangenis in Vught naar Den Dolder werd informatie over het zedenverleden van P. niet overgedragen omdat P. zelf daar geen toestemming voor gaf. “Dat recht heeft hij, de minister heeft gezegd dat hij daar wat aan gaat veranderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden