Nieuws

Dieven bleven weg dit jaar: absoluut laagterecord woninginbraken

Nog nooit is er zo weinig ingebroken als dit jaar. Hoewel dieven dit najaar weer vaker toesloegen, maakten de nieuwe coronamaatregelen hier een abrupt einde aan. Dat blijkt uit de nieuwe InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.

David Bremmer
2012-05-30 00:00:00 ILLUSTRATIE - Inbreker. ANP XTRA ROOS KOOLE Beeld ANP XTRA
2012-05-30 00:00:00 ILLUSTRATIE - Inbreker. ANP XTRA ROOS KOOLEBeeld ANP XTRA

Tot begin deze week sloegen inbrekers 21.600 keer toe, 23 procent minder dan vorig jaar. Daar komen in de laatste week van dit jaar nog circa duizend inbraken bij, verwacht Interpolis. Al met al wordt het laagterecord van vorig jaar ruimschoots verbroken. Toen werd er 30.557 keer ingebroken, wat ruim een vijfde minder was dan in 2019.

De spectaculaire daling wordt vooral veroorzaakt door de strenge coronamaatregelen die tussen januari en april golden. Nederland begon het jaar met een strenge lockdown, waardoor mensen vooral thuiswerkten. Eind januari kwam daar nog een avondklok bij. Toen de maatregelen versoepeld werden, steeg het aantal inbraken weer en volgde het patroon van vorig jaar.

Met name dit najaar liep het aantal inbraken snel op, normaliter is er een piek in de donkere dagen in de winter. Toen het kabinet de avondlockdown invoerde, viel de toename meteen weer stil. “Mensen zijn weer thuis en dat scheelt inbraakpogingen,” zegt Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer.

De daling is niet evenwichtig verdeeld over steden en provincies. Zo daalde het aantal inbraken in Groningen met 6 procent het minst en in buurprovincie Drenthe met 34 procent juist het meest. In Gelderland (-16 procent) , Noord-Brabant (-17 procent) en Utrecht (-19 procent) sloegen inbrekers eveneens minder toe. In de grote steden is een vergelijkbaar beeld waarneembaar. In Den Haag, Den Bosch, Groningen en Tilburg daalde het aantal inbraken tussen de 4 en 9 procent. In Enschede is juist een spectaculaire afname van ruim de helft te zien. Ook in Amersfoort (-48 procent) en Dordrecht (-46 procent) kelderde het aantal woninginbraken fors.

Interpolis baseert zijn InbraakBarometer op politiecijfers en diverse andere openbare bronnen. Een duidelijke verklaring voor de regionale verschillen heeft de verzekeraar niet. Het kan zijn dat er vorig jaar in een bepaald gebied juist een inbraakgolf gaande was, die nu afwezig bleef.

De nationale politie zegt het in de InbraakBarometer geschetste beeld te herkennen. “Er zijn verschillende factoren die het aantal woninginbraken beïnvloeden,” vertelt woordvoerder Koen van Tankeren. “De belangrijkste is of mensen thuis zijn. Hoe vaker thuis, hoe minder woninginbraken.”

Hoewel inbrekers het nog nooit zo rustig aan deden als dit jaar, blijft waakzaamheid volgens Interpolis geboden, met name rond Kerst en Oud & Nieuw. Wekelijks wordt er over heel Nederland nog steeds 500 keer ingebroken, zegt Mireille van den Boom. “Rond Kerst en Oud & Nieuw is het risico doorgaans drie keer zo hoog als in de rest van het jaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden