Nieuws

Dieuwertje Blok spreekt op de Dam tijdens Dodenherdenking

Tv- en radiopresentator Dieuwertje Blok spreekt op 4 mei op de Dam tijdens de Nationale Herdenking.

ANP
Dieuwertje Blok. Beeld ANP /  ANP Kippa
Dieuwertje Blok.Beeld ANP / ANP Kippa

Schrijver Marcel Möring houdt voorafgaand aan de toespraak van Blok de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk en op 5 mei geeft voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy een lezing in Zwolle. Overijssel is dit jaar de gastprovincie voor de nationale viering van de bevrijding.

Dieuwertje Blok is vooral bekend van het Sinterklaasjournaal, maar presenteerde ook diverse andere programma’s. Elk jaar geeft ze Vrijheidscolleges op basisscholen, ‘waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtoont’, zo meldt het comité.

Leven met oorlog

Marcel Möring schreef in 1990 zijn eerste roman, Mendels erfenis, waarin de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie worstelde. Vorig jaar kwam Familiewandeling uit, over Mörings jeugdjaren en zijn getraumatiseerde Joodse moeder.

De 75-jarige Herman Van Rompuy was veertig jaar actief in de Belgische en Europese politiek, onder andere als partijvoorzitter, minister, Kamervoorzitter, premier van België en voorzitter van de Europese Raad.

Het thema van alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten dit jaar is ‘Leven met oorlog’. Met dat thema wil het comité aandacht vragen voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Vorig jaar spraken de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en historicus en tv-presentator Hans Goedkoop tijdens de Nationale Herdenking.

Wim van de Donk, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, maakte de sprekers op 4 en 5 mei bekend in een podcast waarin hij werd geïnterviewd door journalist Leonard Ornstein. Daarin pleitte hij ook voor een nationale vrije dag op 5 mei. Nu is dat elke vijf jaar een officiële vrije dag. De voorzitter zegt daarover in gesprek te zijn met werkgeversorganisaties en het kabinet. “Het feit dat wij in vrijheid en democratie kunnen leven met elkaar, is iets wat misschien urgenter is dan veel mensen zich realiseren.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden