Diederik Gommers: Famke Louise heeft me aan het denken gezet

‘Natuurlijk maken we ons zorgen, maar we moeten geen angst zaaien!’ Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) doet zondag op LinkedIn een poging meer uitleg te geven over corona, om zo de Nederlanders achter het coronabeleid te krijgen.

Victor Schildkamp
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC. Beeld ANP
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC.Beeld ANP

“Van bang maken en nog meer maatregelen nemen, zetten de mensen alleen maar de hakken harder in het zand,” legt hij uit.

Gommers zegt op LinkedIn dat het aantal positieve testen stijgt en dat steeds meer mensen in het ziekenhuis en zelfs op de intensive care belanden. Maar, zo zegt hij erbij, al maken we ons zorgen, we moeten geen angst zaaien. Vervolgens noemt hij een aantal zaken op die anders zijn dan tijdens de eerste coronagolf. Met name in de behandeling van corona is vooruitgang geboekt en meer kennis opgedaan.

Volgens Gommers zijn daar positieve effecten van te verwachten op de ligduur van mensen in het ziekenhuis en op de overlevingskansen. Ook is er genoeg beademingsapparatuur en worden patiënten eerder over het land verspreid naar plekken waar nog capaciteit is.

Vervolgens schrijft Gommers: ‘Wat we vooral nodig hebben, is dat we met elkaar de besmettingen laten dalen... Dus wacht niet of de regering met nieuwe maatregelen komt, doe het gewoon zelf!!!!!’ schrijft hij.

‘Geen ebola’

“Die hele actie van Famke Louise en zo heeft me aan het denken gezet,” licht Gommers telefonisch toe. “Ik heb me afgevraagd hoe we met zijn allen communiceren. Ik en andere deskundigen komen eigenlijk steeds weer op tv als het aan het misgaan is. Ik bedoel dat we niet alleen maar moeten focussen op getallen, die besmettingsaantallen, de dagelijkse wisselkoersen, want dat is wat ik vooral zie. Corona is ernstig maar het is geen ebola waar hele steden door omvallen.”

“We moeten de mensen méér vertellen wat er aan de hand is, uitleggen hoe we ervoor staan, want alleen zo krijg je de mensen mee,” vervolgt Gommers. “Van angst zaaien en strenge maatregelen gaan alleen de hakken maar in het zand. Ik vond dat hele gedoe met die zware coronaboetes en dat je een strafblad hebt, echt niet goed. Dat is niet de manier waarop het in Nederland gaat werken. Want hoeveel maatregelen je ook neemt en hoe hard die ook zijn, het gaat echt pas werken als iedereen in Nederland meedoet. Dus meer uitleg en niet alleen maar naar die getallen kijken en waarschuwen. En daar heb ik een poging toe gedaan op LinkedIn, zo moet je dit zien.”

Influencer Famke Louise. Beeld ANP Kippa
Influencer Famke Louise.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden