Deze versoepelingen zijn bekendgemaakt tijdens de persconferentie

Naast een reeks aan versoepelingen vanaf 19 mei – binnensporten, pretparken open, teamsporten mag weer – schetst het kabinet ook wat perspectief voor reizen naar het buitenland. Zo gloort er een hoop op buitenlandse zomervakanties aan de horizon. Tegelijkertijd geldt: garanties tot de grens.

Tobias den Hartog
Misschien kunnen we vanaf volgende week tot 20.00 op het terras zitten. Beeld ANP
Misschien kunnen we vanaf volgende week tot 20.00 op het terras zitten.Beeld ANP

Premier Mark Rutte sprak van ‘goed nieuws’, maar wel onder voorbehoud dat het aantal besmettingen onder controle blijft. Anders drukt het kabinet de ‘pauzeknop’ in en worden de versoepelingen van volgende week alsnog uitgesteld. Rutte: “Het blijft nog wel even een balanceeract. Maar zoals het er nu voor staat, ziet het er goed uit.”

Het kabinet waagt daarmee de sprong naar de tweede fase van het versoepelingsplan. Waagt, want het blijft een risico, erkende Rutte. “Mensen maken zich steeds meer zorgen over het virus. De helft van de mensen zegt te aarzelen bij verdere versoepelingen. En die zorgen blijken terecht. Alleen al in Amsterdam zijn er zeventien grote clusters gevonden die zijn terug te leiden naar Koningsdag. Aan de ene kant is er dus ruimte om meer te doen, maar aan de andere kant zijn er ook zorgen over de ziekenhuiscijfers. Dat is ook precies het dilemma van het kabinet.”

Op één punt maakt het kabinet nog wel pas op de plaats. Middelbare scholen wilden ook graag eind mei weer voor alle leerlingen open zonder 1,5 meterregels, maar de deskundigen van het OMT waarschuwen dat dit veel meer besmettingen kan opleveren. “Hoe graag we dit ook zouden willen toestaan,” aldus Rutte. Het kabinet beslist daarover later, op 25 mei.

Reizen

Op het gebied van reizen verandert er vanaf zaterdag al iets. Dan vervalt het generieke ‘ga-niet-op reisgebod’ dat nu nog van kracht is.

Nederland gaat dan weer met kleurcodes werken en streeft daarmee naar maatwerk: groene en gele landen – naar verwachting Portugal, Griekenland en Finland – gaan open zonder restricties, vakanties naar oranje en ‘donkeroranje landen’ worden ten zeerste afgeraden. De kleurcodes zijn gebaseerd op de lokale infectiedruk, testcapaciteit en eventuele zorgwekkende nieuwe virusmutanten.

“De vrijheid zit in de lucht,” zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Hij acht het ‘waarschijnlijk’ dat vakanties in populaire landen als Frankrijk, Spanje en Italië deze zomer weer mogelijk zullen zijn. “Ik ben voorzichtig optimistisch. Het aantal gevaccineerden neemt rap toe, ook daar. Garanties zijn niet te geven, maar we hebben daar goede hoop op.”

Landen kunnen daarnaast nog altijd eigen reisrestricties opleggen aan Nederlanders, waarschuwt het kabinet. Nederland zelf is volgens het Europese RIVM nu nog altijd ‘donkeroranje’ vanwege het hoge aantal besmettingen, en het gros van de andere lidstaten blijft ook nog wel even ‘oranje’. Het toenemende aantal vaccinaties kan daar de komende weken wel verandering in brengen.

Kleurcodes

Dit beeld kan echter snel wisselen, dus zekerheden zijn er voor vroegboekers amper: wie nu al een reis boekt naar pakweg Italië loopt het risico dat het land ondertussen van kleur verspringt en reizen dus opeens afgeraden wordt.

EU-lidstaten mikken wel op een uniforme ‘reispas’ waarmee je binnen de EU kunt aantonen of je gevaccineerd, negatief getest of hersteld bent van het coronavirus. Het is echter nog onduidelijk of de lidstaten dit ‘digital green certificate’ allemaal op tijd kunnen invoeren en of ze inderdaad dezelfde regels zullen hanteren.

In theorie kan Nederland bijvoorbeeld een ‘antistoffenbewijs’ accepteren bij entree van het land, terwijl Oostenrijk zegt: alleen gevaccineerden komen binnen. “Maar we streven natuurlijk naar één lijn,” zeggen betrokken ambtenaren. Dat moet de komende maand uitgewerkt worden. Vanaf 15 mei is de website wijsopreis.nl actief, daar staan de reisadviezen te lezen.

De versoepelingen vanaf 19 mei op rij

- Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er wordt individueel of met maximaal twee personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden.

- Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal dertig personen, met een onderlinge afstand van 1,5 meter. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Volwassenen onder de 27 jaar en kinderen mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen bijvoorbeeld buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

- Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

- Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen.

- Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters.

- Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter.

- Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

- De openingstijden van terrassen worden verruimd naar 06.00 tot 20.00 uur. Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open.

- Ook de de sekswerkers mogen de deuren weer openen.

- Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zo veel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden