Deze 28 Amsterdammers kregen een lintje

Het regende vrijdagochtend weer lintjes in het Concertgebouw. Burgemeester Femke Halsema mocht 28 Amsterdammers onderscheiden.

Rebekka Raap

De jaarlijkse toekenning van onderscheidingen voor een bijzondere bijdrage aan de samenleving viel dit keer wat zuiniger uit dan vorig jaar, toen er 40 lintjes konden worden uitgereikt. Burgemeester Halsema kon vrijdag eenmaal de versierselen uitreiken van Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de hoogste onderscheiding.

Drie Amsterdammers zijn sinds vrijdag Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zes mogen zich nu Ridder in deze orde noemen. Achttien mensen werden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Groepsfoto na afloop van de uitreiking Beeld ANP
Groepsfoto na afloop van de uitreikingBeeld ANP

Van de 28 mensen die een onderscheiding kregen, zijn er 11 vrouw. Vorig jaar was de verdeling wat gelijkmatiger met 19 mannen tegenover 21 vrouwen.

Het is elk jaar weer een uitdaging om de te onderscheiden mensen naar de het Concertgebouw toe te lokken. Zij zijn door anderen voorgedragen in het geheim en ze weten van tevoren niet dat ze een lintje zullen ontvangen. Er wordt gebruikgemaakt van allerlei smoezen om ze naar de het Concertgebouw te krijgen.

De meeste lintjes gaan dit jaar naar mensen die vrijwilligerswerk doen of hebben gedaan.

Carla Maria Fong Leng Tsang (1937), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Tsang, bekend geworden als Fong Leng, heeft als modeontwerpster met haar kleurrijke ontwerpen in de jaren zeventig de brave Nederlandse modewereld op zijn kop gezet. Haar extravagante en exotische ontwerpen waren van hoge kwaliteit, gemaakt in bijzondere materiaalcombinaties. In 1974 mocht zij haar werk voor het eerst exposeren, in het Van Gogh museum. Tegenwoordig worden haar ontwerpen tentoongesteld bij veel verschillende musea in binnen- en buitenland.

Carla Maria Fong Leng Tsang Beeld Evert Elzinga/ANP
Carla Maria Fong Leng TsangBeeld Evert Elzinga/ANP

Gerard Spong (1946), Officier in de Orde van Oranje-Nassau
Als strafrechtadvocaat is Spong vooral bekend geworden met zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak in Nederland. Dat is de laatste mogelijkheid om een uitspraak van de rechter aan te vechten, meestal bij de Hoge Raad. Mede door Spong kwam de strafcassatiebalie tot bloei als specialisatie in de advocatuur. Naast zijn werk als advocaat, heeft Spong ook lesgegeven in het postacademisch onderwijs over strafrecht. Ook heeft hij tal van lezingen en cursussen gegeven over strafrechtelijke onderwerpen.

Gerard Spong Beeld Evert Elzinga/ANP
Gerard SpongBeeld Evert Elzinga/ANP

Liesbeth Coltof (1955), Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Als artistiek leider van de Stichting de Toneelmakerij is Coltof lang het gezicht geweest van de toneelorganisatie voor kinderen en jongeren. Vorig jaar, toen ze met pensioen ging, ontving zij de Zilveren Medaille van de Gemeente Amsterdam. Daarnaast is zij bekroond met nog vele andere prijzen voor haar werk in het theater. Met haar werk bewees Coltof dat jeugdtheater niet altijd zorgeloos en plezierig hoeft te zijn, maar ook serieuzere onderwerpen aan kan snijden.

Liesbeth Coltof Beeld Eva Plevier
Liesbeth ColtofBeeld Eva Plevier

In Amstelveen mocht Humberto Tan een lintje in ontvangst nemen. Hij mag zich naast presentator, schrijver en fotograaf voortaan ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Tan kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk. Zo is de RTL-presentator al jaren ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en het Rode Kruis en zet hij zich in voor de Johan Cruyff Foundation en andere goede doelen.

Bekijk ook: De lintjesregen 2018 in beeld

Alle lintjes in Amsterdam op een rij:

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Mw. P.G. Beelen
Deze Amsterdamse arts zorgde er voor dat de samenleving roken ziet als een ernstige verslaving, en maakte mogelijk dat er verslavingszorg kwam voor rokers.

Mw. L.E. van Eeghen
Als zakelijk directeur van Stichting de Toneelmakerij creeerde van Eeghen een podium voor jeugd om in aanraking te komen met toneel.

Dhr. F. Baylé
Als medeoprichter van SIRE is Baylé verantwoordelijk geweest voor een grote hoeveelheid ideële campagnes over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

Dhr. P. Mertz
Als medeoprichter van SIRE is Baylé verantwoordelijk geweest voor een grote hoeveelheid ideële campagnes over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

Dhr. J.J.H. Otten
Als voorzitter van de Vereniging vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en de oprichter van de Vereniging Vrienden Amsterdamse Gevelstenen (VVAG) heeft Otten zich ingezet voor het behoud van Amsterdamse monumenten.

Mw. H. Spreij
Heeft zich na de Bijlmerramp ingezet voor nabestaanden en getroffenen. Samen met andere vrijwilligers was zij in de uren na de ramp aanwezig om hulp te bieden. Ook was zij een van de oprichters van de Groep Lotgenoten Bijlmer Vliegramp.

Mw. P.M.G. Steur
Als fotograaf is Steur in binnen- en buitenland bekend. Haar zwart-wit foto's van mensen worden op verscheidene locaties tentoongesteld. Ook deed ze veel werk voor goede doelen.

Mw. A.M.T. Witlox
Zette zich door de jaren heen in voor verschillende mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, Stichting Rechters voor Rechters en de Stichting Lawyers for Lawyers.Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Dhr. F.J. van Alen sr.
Sinds de jaren '60 is Alen sr. vrijwilliger bij de katholieke kerk H.H. Sint Nicolaas en Barbara (de liefde) en Stichting Huize De Liefde. Daarnaast is hij vrijwilliger bij de Amsterdamse Speeltuin Vereniging Bilderdijkpark.

Dhr. F.J. van Alen jr.
Is al veertig jaar vrijwilliger bij de Amsterdamse Speeltuin Vereniging Bilderdijkpark. Ook is hij sinds de jaren '70 actief bij verschillende brandweerorganisaties.

Dhr. A. Bakker
Zet zich sinds de jaren '90 als vrijwilliger in voor verschillende organisaties. Zo is hij bestuurslid bij het NIVON (Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk) en zette hij zich in voor A Sister's Hope.

Dhr. C.A. Boon
Ving samen met zijn vrouw, mevrouw Boon-Beukman, een groot aantal pleegkinderen op. Sommige van deze kinderen bleven permanent in hun gezin. Ook is hij oprichter van 'Taste of Nieuw-West'.

Mw. C. Boon-Beukman
Ving samen met haar man, meneer Boon, een groot aantal pleegkinderen op en zet zich als ervaringsdeskundige in voor 'Spirit'. Het doel van deze organisatie is het vinden van meer pleegouders.

Dhr. N. G. Chung
Sinds eind jaren '70 is Chung vrijwillig directeur van de enige Chinese school van Nederland, Fa Yin. Daarnaast heeft Chung meerdere bestuursfuncties bij organisaties binnen de Chinese gemeenschap.

Dhr. N.P.A.M. Doeswijk
Was sterk betrokken bij en na de bouw van de Noord/Zuidlijn om de belangen van bewoners en ondernemers te behartigen. Zo was Doeswijk betrokken bij de oprichting van de bewonersvereniging en de ondernemersvereniging in de buurt. Ook maakt hij kunstprojecten voor in de openbare ruimte.

Dhr. J.N. Feitsma
Werkte als IT-deskundige bij verschillende Amsterdamse ziekenhuizen. Hij zette een eigen ICT-bedrijf op, waarmee hij ouderen ondersteunt bij het leren werken met computer. Daarnaast organiseert hij orgelconcerten in de Willem de Zwijgerkerk en is hij organisator van het International Christian Fellowship.

Mw. R. de Graaf
Organiseert vanuit de stichting Vaarwens, die zij opzette met haar man, meneer Stel, vaardagen voor mensen met een terminale ziekte die er nog een keer op uit willen met vrienden en familie.

Mw. A.A.T. Gruythuysen-Meijer
Bood lange tijd als vrijwilliger bij de Algemene Hulpdienst Buitenveldert (AHB). Dat is een vrijwilligersorganisatie die hulp biedt aan bewoners van de buurt in Zuid.

Dhr. J.J. Kruunenberg
Sinds begin 2000 is Kruunenberg vrijwilliger bij De Luisterlijn, voorheen Hulplijn Amsterdam, waar hij bellers en chatters ondersteunt. Ook is hij sinds vijf jaar vrijwilliger bij de politie.

Dhr. J.P.R.J. Nieuwkamp
Als vrijwilliger bij Stichting Natuurtuin Slatuinen heeft Nieuwkamp zich jarenlang ingezet voor de oprichting, de inrichting en het beheer van de natuurtuin in Nieuw-West.

Dhr. G.A. van Schaik
Al ruim 15 jaar is van Schaik vrijwilliger bij De Luisterlijn, voorheen Hulplijn Amsterdam, waar hij bellers en chatters ondersteunt. Daarnaast werkt hij bij de KLM.

Dhr. J.A. Schönberg
Is in zijn buurt Slotermeer actief als voorzitter van de Beheercommissie buurt 3. Ook gaf hij ouderen les in computeren bij Computerclub De Dobbe.

Dhr. E. Stel
Samen met zijn vrouw, mevrouw de Graaf, organiseert Stel vaardagen voor terminaal zieke mensen die nog een keer uit varen willen met hun naasten. Dit doet hij vanuit stichting Vaarwens, waar het stel ook eigenaar van is.

Dhr. J.H. Vermist
Ruim dertig jaar is Vermist actief geweest als vrijwilliger bij verschillende kerkkoren en voor een caravanclub. Ook verzorgt hij een radioprogramma voor bewoners van het verpleeghuis Amsta, waarop klassieke muziek wordt gedraaid.

Mw. N. Yildrim
Begon in de jaren '90 als vrijwilliger bij Stichting Turks Onderwijs Centrum. Daarnaast geeft ze Nederlandse en Turkse les aan kinderen met een Turkse en Nederlandse afkomst, en helpt zij hen met het reguliere huiswerk.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden