Update

Derksen bij Vandaag Inside: ‘Ik was er even goed zat van’

Na twee weken afwezigheid keerde Vandaag Inside maandagavond weer terug op televisie, met presentator Johan Derksen. Daar keek hij terug op de commotie van de afgelopen weken en het OM-onderzoek dat momenteel loopt.

Maxime Segers
 Johan Derksen en Heleen van Royen in de studio van het SBS-programma Vandaag Inside.  Beeld ANP
Johan Derksen en Heleen van Royen in de studio van het SBS-programma Vandaag Inside.Beeld ANP

Johan Derksen lijkt zich niet bepaald druk te maken over het onderzoek dat het OM naar hem doet. “Er is dus een proces verbaal opgemaakt, ze hebben mijn verhaal aangehoord en nu gaat hij beslissen wat hij ermee gaat doen. Nou, je begrijpt dat ik geen oog dichtdoe,” aldus een sarcastische Derksen maandag in de uitzending.

Na het kaarsenverhaal van Derksen liet het OM weten een onderzoek in te stellen naar de uitspraken van de 73-jarige presentator. Derksen besloot niet af te wachten en zelf naar de zedenpolitie in Groningen te stappen, vertelde hij aan tafel in de studio.

Compliment

“Ik was niet verplicht om te komen, maar ik ben wel gegaan, want ik ga niks uit de weg,” stelde Derksen. De ontmoeting met de rechercheur leverde Derksen bovendien nog een indirect compliment op. “Ze vertelde dat haar man erg blij was dat het programma zou terugkeren.”

Heleen van Royen en Roxane Knetemann schoven maandag aan in het praatprogramma. Ook zij bespraken de commotie van de afgelopen twee weken. Van Royen stelde dat Derksen wellicht het verschil had kunnen maken als hij in de tweede uitzending, waarin hij de uitspraken afzwakte, ‘niet zo bokkig was’ geweest. De schrijfster liet bovendien los dat ze ontzettend veel reacties had gehad van mensen die de ophef ‘overdreven’ vonden.

Knetemann kon begrip voor Derksen opbrengen, maar was ook van mening dat zijn woorden bij slachtoffers van seksueel misbruik ‘hard binnen konden komen’. “Ik ben blij dat dat nu wel bij jou binnen is gekomen. Die mensen zijn gewoon gekwetst.”

Afstand

Derksen herhaalde nog maar eens dat hij stopte met het programma omdat hij het gevoel had dat Talpa hem niet steunde. “Ik was er even goed zat van. En dan krijg je het probleem: al die mensen aan die talkshowtafels gaan heel braaf en politiek correct eisen dat ik mijn excuses moet aanbieden. Ik moet sorry zeggen of het spijt me, maar zij hoeven mij de woorden niet aan te geven. Ik red me heel goed. Ik had er al afstand van genomen.”

De presentator heeft het kaarsenverhaal bovendien nooit gedeeld om slachtoffers van seksueel misbruik te kwetsen, zei hij tegen Genee. “Ik heb het verteld om al die brave Nederlanders, die nooit iets op hun kerfstok hebben, duidelijk te maken dat dat natuurlijk onzin is.”

Voorafgaand aan de uitzending liet Derksen al weten niet bepaald spanning te voelen voor zijn comeback. “Ik voel een beetje dat Nederland opgewonden is. Ik heb dat niet zo. Ik heb wel een paar uitgesproken meninkjes, als je daar in geïnteresseerd bent.” Genee haakte daarop in door te grappen over een anekdote. “Ik heb er nog wel een van een jaar of vijftig geleden”, grapte Derksen.

Een groep demonstranten verzamelde zich vlak voordat de uitzending van start ging voor de studio waar Vandaag Inside wordt opgenomen. De demonstranten protesteren tegen de terugkeer van het programma op televisie. Het ging om een groep van tien tot vijftien personen, die joelend voor het gebouw stond. Mensen droegen borden en spandoeken bij zich met teksten als ‘Rape culture inside’, ‘Geen platform voor rape culture’, ‘Stop die kaars in je eigen aars’ en ‘Geen bühne voor racisme en seksisme’.

Commotie

Ruim twee weken was het SBS6-programma van de buis nadat er eind april over het programma bijna traditioneel commotie was ontstaan. Johan Derksen heeft in de televisie-uitzending verteld dat hij in zijn tijd als profvoetballer, na een stapavond met een keeper van Veendam bij twee vrouwen thuis was beland. Aanvankelijk stelde hij dat hij daarvan een vrouw, bewusteloos van dronkenschap, met een kaars had gepenetreerd. Een dag later wijzigde hij zijn verhaal en vertelde hij dat hij een kaars ‘tussen haar benen had achtergelaten’.

Derksen werd bedolven onder kritiek. Sponsors trokken zich terug, tafelgast Roos Schlikker zegde haar medewerking op en het Openbaar Ministerie verklaarde een onderzoek in te stellen. Hij stapte op, voelde zich niet gesteund door de Talpa-directie, maar ging toch het gesprek aan met de top van de zender.

Onderwijl raakte hij veel kwijt. Zijn radioprogramma’s bij Radio Rijnmond, Radio West en RTV Noord-Holland kon hij niet meer presenteren. Bij het Bluesfestival in Grolloo was hij niet meer welkom en zijn theatershow werd gecanceld. Naar verluidt wilden de muzikanten niet zonder Derksen verder. Derksen: “Die hele cancelbeweging is me rauw op mijn dak gevallen, maar het is tegenwoordig de trend. Daar ontkom je niet aan. Mensen van wie ik dacht dat ze vrienden waren, hebben me keihard laten vallen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden