Denk: ‘Kuzu in 2018 fractievoorzitterschap ontnomen om affaire’

Denk heeft Tunahan Kuzu in 2018 tijdelijk het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer ontnomen vanwege een buitenechtelijke affaire. Zijn gedrag zou niet passen bij de kernwaarden van Denk, aldus de partij maandagavond in een verklaring.

Het Parool
Tunahan Kuzu namens Denk tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.  Beeld ANP
Tunahan Kuzu namens Denk tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.Beeld ANP

HP/De Tijd berichtte eerder deze week over de zaak. De betrokken vrouw laat in het tijdschrift weten dat Kuzu zich na het beëindigen van de relatie schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Kuzu ontkent dat.

De affaire zou deze maand gebruikt zijn door onder andere Kamerlid Selçuk Öztürk om druk te zetten op Kuzu om op te stappen. Die maakte vorig weekend plotseling bekend het fractievoorzitterschap neer te leggen vanwege de ‘impact’ op zijn persoonlijk leven.

‘Indringende gesprekken’

Een woordvoerder van de partij wil nu niet ingaan op de vraag waarom in 2018 niet naar buiten is gebracht dat Kuzu zijn functie tijdelijk moest neerleggen vanwege zijn gedrag. Toen verklaarde Denk dat Kuzu lokale afdelingen ging helpen.

Ook op andere vragen wil de woordvoerder niet ingaan. Volgens de verklaring is de betrokken vrouw niet werkzaam geweest bij Denk. Ze zou in 2018 wel contact hebben gezocht met de partij, waarna fractie en bestuur ‘indringende gesprekken’ voerden met Kuzu.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden