Nieuws

Den Haag gaat carbidschieten verbieden

Den Haag gaat carbidschieten verbieden. Dat is zojuist bekend geworden. Burgemeester Jan van Zanen wil niet dat het als alternatief voor vuurwerk wordt gebruikt en noemt het gevaarlijk in een stedelijke omgeving. “De mogelijkheden voor een verbod worden onderzocht,’’ aldus een woordvoerder.

Ingrid de Groot
Door het vuurwerkverbod is er enorm veel vraag naar melkbussen voor het carbidschieten. Beeld ANP
Door het vuurwerkverbod is er enorm veel vraag naar melkbussen voor het carbidschieten.Beeld ANP

Carbidschieten, waarbij brokken carbid in een melkbus, blik of metalen bouwsel tot ontploffing worden gebracht, is van generatie op generatie een traditie in het noorden en oosten van het land. In de Randstad staat carbidschieten opeens in de belangstelling omdat vuurwerk dit jaar is verboden tijdens de jaarwisseling. Carbidschieten was nog niet verboden.

Vuurwerkhandelaren uit Oost-Nederland meldden dat zij inmiddels telefoontjes krijgen uit West-Nederland. Steeds meer gemeentes vrezen problemen en vragen om een verbod op carbidschieten. Dordrecht kondigde vlak voor het weekend een verbod aan, en ook onder andere Lisse en Hillegom willen het in hun gemeente niet toestaan.

Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad met daarin alle regio-burgemeesters, praat maandag over het carbidschieten en of er landelijke regels moeten komen. Nu beslist elke gemeente nog afzonderlijk wat is toegestaan binnen de gemeentegrenzen.

Den Haag heeft vandaag de knoop doorgehakt: carbidschieten wordt verboden in de stad.

Vuurwerkhandelaar Frits Broks van de Rijswijkse Vuurwerkhal kondigde vorige week aan dat hij carbid wilde gaan verkopen, maar hij zou eerst een cursus carbidschieten gaan volgen in het Gelderse Hattem. Zaterdag was dat zover.

‘Levensgevaarlijk’

Broks kwam direct na de eerste ontploffingen op zijn plan terug. “Carbidschieten in de stad is levensgevaarlijk.” zei hij. Hij voorziet ongelukken, en grote schade aan ramen. “De Haagse jongeren zullen er steeds verder mee gaan experimenteren”, verwacht de ondernemer die zaterdag besloot geen carbid te gaan verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden